Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Threnody

op .

JOC016LP cover promo SMALLTijdens de twee onwerkelijke jaren van COVID-19, met zijn vele lockdowns, bleef ook het Jazz Orchestra of the Concertgebouw programma’s ontwikkelen. Naast de multidisciplinaire voorstelling Kaseko Time: the Story, een samenwerking met Boy Edgar-prijswinnaar Ronald Snijders, heeft het orkest gewerkt aan een trans-Atlantisch project met Grammy-winnaar Jim McNeely (The Vanguard Jazz Orchestra). Het resultaat is een album met muziek die stevig is geworteld in de moderne jazz traditie, maar die tegelijkertijd de stilistische randen opzoekt zowel in melodie, harmonie als ritme. THRENODY verschijnt op 9 september 2022. Het orkest presenteert het album op zaterdag 3 december 2022 in het Bimhuis in Amsterdam.

JOC, Ronald Snijders, Howard Komproe

op .

 125header 02 joc kaseko time 1920x900 KLEINNa The Story of Nina Simone met zangeres Sabrina Starke, heeft het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor de tweede keer een avondvullende theatervoorstelling geproduceerd. In Kaseko Time: The Story wordt het huis van de Surinaamse fluitist en componist Ronald Snijders letterlijk tot leven gewekt met virtual en augmented reality. Zijn gigantische collectie instrumenten maar ook platenhoezen, beelden en schilderijen vertellen zélf het verhaal van de indrukwekkende Surinaamse geschiedenis en zijn swingende muziek. Samen met Snijders en comedian Howard Komproe als verteller, maakt het orkest een muzikale tijdreis. Kaseko Time: The Story gaat in première op 14 mei 2022 in De Doelen, Rotterdam.

Jazz Orchestra - The Jazz Influencers

op .

artwork.JazzInfluencers.credits Michael KneeboneMet het nieuwe album 'The Jazz Influencers', dat verschijnt op 15 oktober 2020, wil het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) de aandacht vestigen op een nieuwe generatie geweldige jazzmusici. Met deze musici, waaronder Ben van Gelder, Simin Tander, Reinier Baas en Joris Roelofs, heeft het JOC in de afgelopen jaren als solist samengewerkt en het jazzorkest stelde ze ditmaal in de gelegenheid om te componeren. Het zijn negen totaal verschillende, eigentijdse perspectieven op het JOC geworden, of meer in het algemeen; op jazz voor grote bezetting. 'The Jazz Influencers' werd eind februari van dit jaar, vlák voor de corona-uitbraak, in twee dagen tijd opgenomen met live publiek. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw viert het nieuwe album met een eenmalig, coronaproof concert op zondag 18 oktober 2020 in het Muziekgebouw aan het IJ.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

op .

 125Jazz Orchestra of the Concertgebouw 1 foto Govert Driessen KLEIN'Crossroads' is de titel van de nieuwe dubbelelpee (tevens dubbel cd) die het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) op 5 oktober 2018 wereldwijd uitbrengt. Dit eerste album onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Dennis Mackrel en co-dirigent Rob Horsting geeft een internationaal perspectief op het JOC, waarbij de musici van het orkest staan centraal staan. Composities van bandleden als Joris Roelofs, Martijn van Iterson en Ilja Reijngoud werden door internationale top arrangeurs als Michael Abene, Ed Partyka en Vellu Halkosalmi bewerkt in nieuwe arrangementen. Het JOC gaat op tour met 'Crossroads'; de aftrap van de clubtour is op 16 november in het Bimhuis in Amsterdam. Luister hier naar een voorproefje van 'Crossroads'.

Madeleine Peyroux & Jazz Orchestra

op .

1905 MPeyroux photo shervin lainez KLEINDe Amerikaanse singer-songwriter Madeleine Peyroux, bekend om haar bijzondere stemgeluid dat wel wordt vergeleken met Billie Holiday, geeft in december vier concerten in ons land met het Nederlandse Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van chef-dirigent Dennis Mackrel. Op het programma staan niet alleen nummers van haar meest recente album ‘Secular Hymns’, maar ook een aantal van haar meest bekende songs. Het is de allereerste keer dat Peyroux optreedt met een bigband. Met tevens een knipoog naar de Kerst belooft het een bijzondere concertreeks te worden.