Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Threnody

op .

JOC016LP cover promo SMALLTijdens de twee onwerkelijke jaren van COVID-19, met zijn vele lockdowns, bleef ook het Jazz Orchestra of the Concertgebouw programma’s ontwikkelen. Naast de multidisciplinaire voorstelling Kaseko Time: the Story, een samenwerking met Boy Edgar-prijswinnaar Ronald Snijders, heeft het orkest gewerkt aan een trans-Atlantisch project met Grammy-winnaar Jim McNeely (The Vanguard Jazz Orchestra). Het resultaat is een album met muziek die stevig is geworteld in de moderne jazz traditie, maar die tegelijkertijd de stilistische randen opzoekt zowel in melodie, harmonie als ritme. THRENODY verschijnt op 9 september 2022. Het orkest presenteert het album op zaterdag 3 december 2022 in het Bimhuis in Amsterdam.

Bekijk hier Old School, opgenomen in een leeg Concertgebouw in Amsterdam.

Over THRENODY
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) zag een langgekoesterde droom uitkomen; een trans- Atlantische samenwerking met Jim McNeely. Componist, arrangeur, pianist en Grammy-winnaar Jim McNeely (The Vanguard Jazz Orchestra) geldt als één van de baanbrekende figuren in het moderne bigband arrangeren. Hij is al jaren een grote inspiratiebron voor het JOC.
Het afgelopen jaar kreeg McNeely, als ‘Composer in Virtual Residence’, de opdracht voor negen nieuwe composities en arrangementen van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, die nu samen uitgebracht worden op het album THRENODY. Het bleek een uitzonderlijke tijd, die niet alleen het compositieproces beïnvloedde, maar ook muzikaal doorklinkt. Drummer Martijn Vink staat centraal; voor dit project is Vink de muzikaal leider en co-producer van het JOC. Hij leidt het orkest vanaf de drumplek, aangezien de muziek is geschreven voor orkest zonder dirigent. Vink maakte muzikale portretten van alle JOC leden, waarop McNeely zijn composities en arrangementen heeft gebaseerd. Alle muziek is kortom geschreven op de individuele leden van het orkest, in een procedé dat lijkt op de wijze waarop Duke Ellington ooit voor zijn orkest schreef.
Het resultaat is een album met muziek die stevig is geworteld in de moderne jazz traditie maar die tegelijkertijd de stilistische randen opzoekt zowel in melodie, harmonie als ritme. Zeven gloednieuwe composities worden aangevuld met twee verrassende bewerkingen van stukken uit het Great American Songbook.

Over JIM McNEELY
Jim McNeely werd geboren in Chicago en studeerde af in compositie aan de Universiteit van Illinois. Na zijn verhuizing naar New York trad hij toe tot het Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra, en zijn opvolger Mel Lewis and the Jazz Orchestra (nu The Vanguard Jazz Orchestra), waar hij zes jaar doorbracht als solist. Vervolgens was hij pianist/componist bij het Stan Getz Quartet en pianist bij het Phil Woods Quintet.
Daarnaast heeft McNeely een bloeiende reputatie als componist/arrangeur en dirigent. Dit heeft hem al twaalf Grammy-nominaties opgeleverd. In 1996 sloot hij zich opnieuw aan bij The Vanguard Jazz Orchestra als huiscomponist en pianist en ook is hij chef-dirigent van de Frankfurt Radio Big Band, waar hij heeft samengewerkt met grote namen als Dave Holland, John Scofield, Luciana Souza, Branford Marsalis, Dave Douglas, Ambrose Akinmusire en vele anderen. The New York Times heeft zijn schrijven “exhilarating” genoemd en volgens DownBeat is zijn muziek “eloquent enough to be profound”. Hij won een Grammy voor zijn bijdrage aan "Monday Night Live at the Village Vanguard" van The Vanguard Jazz Orchestra. Lesgeven is ook een belangrijk onderdeel van McNeely zijn werk. Hij is verbonden aan de faculteit van de Manhattan School of Music en heeft functies bekleed aan de William Paterson University en de New York University.

Over JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw ziet het als taak het culturele erfgoed van bijna een eeuw Nederlandse jazz toegankelijk te maken voor nieuwe generaties, maar kijkt tegelijkertijd graag vooruit en werkt samen met hedendaagse (jazz) musici uit alle windstreken. Regelmatig spelen ze samen met gastsolisten van wereldklasse, waaronder José James, Joshua Redman en Christian Scott. De big band won twee Edison Awards; voor Crossroads (2019) en Blues for the Date (2010). In het najaar van 2020 bracht het JOC het album The Jazz Influencers uit, met composities van negen prominente jazzmusici die hun eigen kijk geven op bigband-jazz in de 21e eeuw.
Ook ontwikkelde het orkest concert- en theaterprogramma’s omtrent Jazz & Vrijheid, die de rol van jazz bij de emancipatie van volkeren van kleur belicht. Dit gezamenlijk met fluitist Ronald Snijders met Kaseko Time en zangeres Sabrina Starke met The Life of Nina Simone. Daarnaast speelt het orkest de succesvolle serie Dutch Jazz Heritage, waar ze in samenwerking met het Nederlands Jazz Archief, de legendarische concerten van jazzlegendes in Het Concertgebouw van de jaren ‘50 en ‘60 tot leven wekken. Het orkest kijkt ook naar de toekomst. Met de JOC Junior Bootcamp, voor musicerende jongeren tussen de 12 en 18 jaar, is in het voorjaar van 2022 de allernieuwste bigband van Nederland ontstaan: JONG JOC.

CD-PRESENTATIE THRENODY
Zaterdag 3 december 2022, Bimhuis Amsterdam

jazzorchestra.nl