Jazz Orchestra of the Concertgebouw

op .

 125Jazz Orchestra of the Concertgebouw 1 foto Govert Driessen KLEIN'Crossroads' is de titel van de nieuwe dubbelelpee (tevens dubbel cd) die het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) op 5 oktober 2018 wereldwijd uitbrengt. Dit eerste album onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Dennis Mackrel en co-dirigent Rob Horsting geeft een internationaal perspectief op het JOC, waarbij de musici van het orkest staan centraal staan. Composities van bandleden als Joris Roelofs, Martijn van Iterson en Ilja Reijngoud werden door internationale top arrangeurs als Michael Abene, Ed Partyka en Vellu Halkosalmi bewerkt in nieuwe arrangementen. Het JOC gaat op tour met 'Crossroads'; de aftrap van de clubtour is op 16 november in het Bimhuis in Amsterdam. Luister hier naar een voorproefje van 'Crossroads'.

Het concept en idee van artistiek leider Juan Martinez werd verder uitgewerkt met chef-dirigent Dennis Mackrel (o.a. Count Basie Jazzorchestra, Dizzy Gillespie All Stars, Maria Schneider) en arrangeur en co-dirigent Rob Horsting, waarna de internationale arrangeurs met de composities aan de slag gingen.
Waar de composities vanuit een sterk persoonlijk perspectief in gaan op nieuwe ontwikkelingen in jazz en andere verwante hedendaagse muziekstromingen, hebben de arrangeurs de grenzen van het idioom van het JOC flink opgerekt met hun keuze voor bepaalde instrumentatie, harmonieën en ruimte voor improvisatie. De eerste try-outs vonden plaats, geheel in de gedachte van Crossroads, in een serie concerten in de JZ-Club in Shanghai, dé jazz hot-spot van China.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) werd opgericht in 1996 als New Concert Big Band door o.a. Henk Meutgeert en draagt sinds 1999, op initiatief van toenmalig Concertgebouw directeur Martijn Sanders, de naam van Het Koninklijk Concertgebouw.
Het JOC, dat bestaat uit een selectie van de beste Nederlandse jazzmusici, treedt wereldwijd op met grote helden als Kurt Elling, Patti Austin en Dr. Lonnie Smith en jong talent als José James en Christian Scott.
Het idioom van het orkest is gebaseerd op de jazz van de tweede helft van de 20e eeuw en onderscheidt zich door de blazersklank, timing en muzikale interactie tussen de verschillende musici en secties. Het JOC ziet het als zijn taak het culturele erfgoed van bijna een eeuw Nederlandse jazz voor grote bezetting toegankelijk te maken voor nieuwe generaties en verder te ontwikkelen, onder meer door nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met telkens nieuwe generaties (jazz) musici.

Crossroads – JOC - clubtour:
16 november 2018 - Bimhuis, Amsterdam (cd-presentatie) (o.l.v. Dennis Mackrel & Rob Horsting)
18 november 2018 - Hothouse Redbad, Leeuwarden (o.l.v. Dennis Mackrel)
23 november 2018 - Muziekcentrum, Enschede (lunchconcert) (o.l.v. Rob Horsting)
29 december 2018 - Paradox (Stranger than Paranoia), Tilburg (o.l.v. Rob Horsting)
30 december 2018 - LantarenVenster, Rotterdam (o.l.v. Rob Horsting)

www.jazzorchestra.nl