Jazz Orchestra - The Jazz Influencers

op .

artwork.JazzInfluencers.credits Michael KneeboneMet het nieuwe album 'The Jazz Influencers', dat verschijnt op 15 oktober 2020, wil het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) de aandacht vestigen op een nieuwe generatie geweldige jazzmusici. Met deze musici, waaronder Ben van Gelder, Simin Tander, Reinier Baas en Joris Roelofs, heeft het JOC in de afgelopen jaren als solist samengewerkt en het jazzorkest stelde ze ditmaal in de gelegenheid om te componeren. Het zijn negen totaal verschillende, eigentijdse perspectieven op het JOC geworden, of meer in het algemeen; op jazz voor grote bezetting. 'The Jazz Influencers' werd eind februari van dit jaar, vlák voor de corona-uitbraak, in twee dagen tijd opgenomen met live publiek. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw viert het nieuwe album met een eenmalig, coronaproof concert op zondag 18 oktober 2020 in het Muziekgebouw aan het IJ.

 

THE JAZZ INFLUENCERS
De warming-up 'Giant' van Gideon van Gelder, dat vrijdag 18 september als single verschijnt, is een recht stuk, geïnspireerd op fusion jazz uit de jaren 70.
In 'Whiplash' combineert Joris Roelofs een ‘swing’ melodie met een fuga die verwijst naar de passies van J.S. Bach. Hiermee daagt Roelofs de musici van het JOC uit om ver buiten hun stilistische paden te treden.
Met de composities 'Lunar', 'Mercurial' en 'Saturnine' treden we in de klankwereld van Reinier Baas waarin met ogenschijnlijk eenvoudige melodie-fragmenten door kleine ritmische verschuivingen, onverwachte accenten en de toevoeging van Glockenspiel een SF-achtige sfeer gecreëerd wordt.
In 'Mushroom' brengt Maartje Meijer ons weer met beide benen op aarde, door een aardse baslijn en gesyncopeerde melodieën, hoewel in de ontwikkeling van het stuk ook de hallucinerende werking van paddenstoelen voelbaar is.
Met de stukken 'Mynah' en 'Brothers Keeper' neemt Ben van Gelder ons mee in een zeer persoonlijke wereld waarbij melodisch en harmonisch wordt verwezen naar de klankwereld van de Franse componist Olivier Messiaen.
Met haar compositie 'Freya' voegt gast-altsaxofoniste Tineke Postma, die voor dit project 2e alt speelde in de sectie van het orkest, een ijzersterke compositie toe. Dit titelstuk van haar gelijknamige 2020-release krijgt in het arrangement van Rob Horsting een bijna Stravinsky achtige allure.
Vocaliste Simin Tander schreef met de compositie 'Open Water', die wat betreft tonaliteit en klankkleur sterk verwijst naar haar Afghaanse achtergrond, een prachtige ‘walking ballad’ die een rustpunt vormt in het album en de luisteraar oplaadt voor de grande finale:
'Pixelated Paradise' van Morris Kliphuis. Hierin combineert Kliphuis, na te openen met dissonant harmonisch statement, een aan de pop ontleende groove met minimal music motieven die door alle secties van het orkest heen lopen en fungeren als springplank voor geïnspireerde improvisaties van stersolisten Ruud Breuls en Ilja Reijngoud.
Het album 'The Jazz Influencers' eindigt met de ballad 'The Peter Cat' van Maarten Hogenhuis. Een compositie die verwijst naar de periode van hard-bop. Het stuk fungeert als een weldadige cool down na een overdonderend inkijkje in de klankwereld van een nieuwe en zeer getalenteerde generatie Nederlandse jazzmusici.

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) werd opgericht in 1996 als New Concert Big Band door o.a. Henk Meutgeert en draagt sinds 1999 de naam van Het Koninklijk Concertgebouw. Het JOC, dat bestaat uit een selectie van de beste Nederlandse jazzmusici en wordt gedirigeerd door Dennis Mackrel en Rob Horsting, treedt wereldwijd op, met grote helden als Joshua Redman en Dr. Lonnie Smith en jong talent als José James en Christian Scott. Tweemaal mocht het orkest een Edison in ontvangst nemen; voor 'Blues for the Date' en voor het laatste album 'Crossroads' (2018).
Het idioom van het orkest is gebaseerd op de jazz van de tweede helft van de 20e eeuw en onderscheidt zich door de blazersklank, timing en muzikale interactie tussen de verschillende musici en secties. Het JOC ziet het als zijn taak het culturele erfgoed van bijna een eeuw Nederlandse jazz voor grote bezetting toegankelijk te maken voor nieuwe generaties en verder te ontwikkelen, onder meer door nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met telkens nieuwe generaties (jazz) musici.

www.jazzorchestra.nl