JOC, Ronald Snijders, Howard Komproe

op .

 125header 02 joc kaseko time 1920x900 KLEINNa The Story of Nina Simone met zangeres Sabrina Starke, heeft het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor de tweede keer een avondvullende theatervoorstelling geproduceerd. In Kaseko Time: The Story wordt het huis van de Surinaamse fluitist en componist Ronald Snijders letterlijk tot leven gewekt met virtual en augmented reality. Zijn gigantische collectie instrumenten maar ook platenhoezen, beelden en schilderijen vertellen zélf het verhaal van de indrukwekkende Surinaamse geschiedenis en zijn swingende muziek. Samen met Snijders en comedian Howard Komproe als verteller, maakt het orkest een muzikale tijdreis. Kaseko Time: The Story gaat in première op 14 mei 2022 in De Doelen, Rotterdam.


Over Kaseko Time: The Story
Het huis van fluitist en componist Ronald Snijders is een schatkamer, een klein museum. Het ademt de geschiedenis van Suriname en zit vol muziek. Met behulp van virtual en augmented reality wordt Snijders’ huis, vol met een indrukwekkende collectie instrumenten, platen en kunst, tot leven gewekt. Vanuit hier maakt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, samen met Snijders en comedian Howard Komproe, een muzikale tijdreis door de Surinaamse geschiedenis en zijn swingende muziek. Met traditionele kaseko en kawina uit Suriname, maar ook instrumentale jazz, nieuwe muziek van Ronald, comedy en spoken word, is deze multidisciplinaire theatervoorstelling net zo divers is als de Surinaamse muziekgeschiedenis zelf.
Extra muzikale energie wordt gebracht door de virtuoze violist Yannick Hiwat, trompettist Setish Bindraban, percussionisten Cherish Snijders en Giovanni Essed, drummer Walther Muringen en zangers Ed Rust en Al Goodah. Bij de voorstellingen in Den Haag en Eindhoven is zanger Jeangu Macrooy special guest.

Over Ronald Snijders
Ronald Snijders is een belangrijke vaandeldrager van de kaseko jazz. Al meer dan vijftig jaar brengt de fluitist een swingende fusion tussen Amerikaanse jazz, funk, soul en Surinaamse kaseko, kawina maar ook Braziliaanse jazz. Hij drukte zijn stempel op de Nederlands muziekcultuur en werkte samen met talloze iconische Nederlandse musici waaronder Willem Breuker, Boy Edgar, Theo Loevendie en het Metropole Orkest. In zijn muziekcarrière maakte hij meer dan zestig albums. Daarnaast is Ronald Snijders etnomusicoloog en kenner van de Surinaamse en Afro-Caribische muziek.

Over Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) werkte voor het eerst samen met Ronald Snijders in de jaren negentig, met spetterende concerten in het oude Bimhuis. Het orkest bestaat uit de beste Nederlandse jazzmusici en is geworteld in de Nederlandse big band traditie. Regelmatig spelen ze samen met gastsolisten van wereldklasse, waaronder José James, Joshua Redman en Christian Scott. De big band won twee Edison Awards; voor Crossroads (2019) en Blues for the Date (2010). In het najaar van 2020 bracht het JOC het album The Jazz Influencers uit, met composities van negen prominente jazzmusici die hun eigen kijk geven op bigband-jazz in de 21e eeuw.

Jazz & Vrijheid
Kaseko Time: The Story is de tweede theatervoorstelling van het JOC. Onder het thema Jazz & Vrijheid produceerde het orkest eerder The Story of Nina Simone, met zangeres Sabrina Starke. Jazz speelde in de Verenigde Staten een belangrijke rol in de emancipatie van Afro-Amerikanen, eerst aan het begin van de 20ste eeuw, toen in de burgerrechtenbeweging van de zestiger en zeventiger jaren en later als de inspiratiebron voor de eerste generatie hiphop-artiesten. Ook vandaag de dag is het thema burgerrechten actueel. Met de ontwikkeling van multidisciplinaire theatervoorstellingen, onder de noemer Jazz & Vrijheid, slaat het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een nieuwe weg in.

Tour
14 mei 2022 De Doelen, Rotterdam première
28 mei 2022 Theater de Veste, Delft
03 juni 2022 Flevo Jazz Festival, Almere
18 juni 2022 Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
30 juni 2022 Amare, Den Haag

Jazz Orchestra of the Concertgebouw | Ilja Reijngoud dirigent | Howard Komproe mc | Ronald Snijders fluit | Yannick Hiwat viool | Setish Bindraban trompet | Ed Rust/ Al Goodah zang | Walther Muringen drums | Cherish Snijders percussie | Giovanni Essed kawina drums | Ruud Lanfermeijer & Keez Duyves beeld | Guus Pengel regie & verhaal | special guest (Den Haag en Eindhoven) Jeangu Macrooy zang


jazzorchestra.nl