JOC feat. Dr. Lonnie Smith - album & tour

op .

IDr. Lonnie Smith c Sun sentinel SNIJ KLEIN croppedn 2010 speelde het Jazz Orchestra of the Concertgebouw samen met Hammond organist Dr. Lonnie Smith in een uitverkocht Bimhuis. Het bleek een muzikaal hoogtepunt voor beiden en dus is besloten de opnamen uit te brengen op vinyl. De LP “I Didn’t Know What Time It Was” (met een download-code voor digitale weergave met daarbij twee bonus-tracks) verschijnt op 8 april. Op 14, 15, 16 en 17 april staat het orkest wederom op de planken met Dr. Lonnie Smith en geven ze concerten in respectievelijk TivoliVredenburg, Luxor Live, het Paard en het Patronaat. Speciale gast is zangeres Sarah Jane. Beluister hier “I Didn’t Know What Time It Was”.


DR. LONNIE SMITH
Smith ziet het levenslicht in Lackawanna, upstate New York, als telg van een straatarme maar muzikale familie. Het hele gezin is vocaal actief , thuis en in de kerk, en Lonnie weet al op jonge leeftijd met zijn broers The Smith Brothers van de grond te krijgen, een commercieel succesvolle zanggroep die zich specialiseert in gospel en doo-wop. Hij speelt daarbij een tijdje cornet, totdat hij in de plaatselijke muziekzaak een Hammond orgel hoort, het B3 model. Tijdens een van zijn vele concerten in de lokale clubs, ontmoet Smith gitarist George Benson met wie hij naar New York vertrekt. Als ze ontdekt worden door altsaxofonist Lou Donaldson volgen talloze succesvolle optredens met het Donaldson kwartet bestaande uit Smith, Donaldson, Benson en Idris Muhammad. Ze worden gezien als de grondleggers van de soul-jazz. Lonnie Smith krijgt de titel Doctor: “Andere muzikanten noemen mij zo, omdat ik op de B3 alles zelf heb uitgedokterd, en omdat ik hun muziek van extra klankdimensies voorzie, doctoring up. Mijn tulband is een gimmick. Ik kom niet uit India en ben niet religieus. In Amerika moet je als artiest zichtbaar zijn, en altijd doorgaan. Hoe ik dit volhoud? Door sober te leven, zonder middelen. Ik word high van de muziek zelf”, aldus Smith.
Hij is te horen op meer dan 70 LP’s, waarvan een vijftal eigen releases voor het legendarische label Blue Note. Samen met James Brown is Lonnie Smith de meest gesampelde artiest in de dance-muziek.
 
JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) is een van de, zo niet dé, meest swingende bigband van Nederland. Het orkest is in 1996 opgericht als New Concert Big Band door o.a. Henk Meutgeert en draagt sinds 1999, op initiatief van toenmalig Concertgebouw directeur Martijn Sanders, de naam van Het Koninklijk Concertgebouw.
Het JOC treedt wereldwijd op met grote jazzhelden als Benny Golson, Oleta Adams en jong talent als José James, Christian Scott en Ruben Hein. Via grotere en kleinere concerten verbindt het JOC zich met haar publiek en maakt jazz, in de brede zin van het woord, toegankelijk voor een divers publiek. Daarnaast houdt het JOC zich bezig met talentontwikkeling en initieerde ze Rhythm Changes en het Arrangers project.
Vanaf november 2015 staat het JOC onder leiding van chef-dirigent Dennis Mackrel. Mackrel begon zijn professionele loopbaan als tienjarige en werd op zijn twintigste de jongste drummer ooit in de Count Basie band. Hij speelde in orkesten als The Vanguard Jazz Orchestra, The Carla Bley Very Large Band en de Dizzy Gillespie All Star Big Band en was van 2010 tot 2013 bandleider van Count Basie Orchestra. De samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaat terug tot 2004, waar hij eerst regelmatig als drummer te horen was. Vanaf 2014 heeft Mackrel het orkest meerdere malen geleid, onder meer in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.
Het JOC bestaat bijna 20 jaar en geeft 40 tot 45 concerten per jaar voor bijna 40.000 bezoekers.

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW FEAT. DR. LONNIE SMITH, MET SPECIALE GAST SARAH JANE, LIVE:
Donderdag 14 april TivoliVredenburg, Utrecht (ALBUM PRESENTATIE)
Vrijdag 15 april Luxor Live, Arnhem
Zaterdag 16 april Paard, Den Haag
Zondag 17 april Patronaat, Haarlem