albumcover_No9_Wende_klein

Op 23 oktober 2009 verschijnt Wende's eerste Engelstalige album, met de titel No.9. Haar meest persoonlijke tot nu toe, waarvoor ze alle songs zelf schreef en produceerde, in samenwerking met steun en toeverlaat Jan van Eerd. No.9 staat voor experimenteerdrift.

No.9 staat voor vuur, voor eenzaamheid en verbinding zoeken. Communiceren middels eigen teksten en muziek. Vanuit inspiratie die werd opgedaan in de wereld en -eenmaal weer thuis in Amsterdam- gevormd tot liedjes. Naakt. Dichtbij.

In februari nam Wende vrij om inspiratie op te doen voor een nieuw album. Met een notitieboek, een recordertje en een fototoestel trok ze de wereld in. Ze fietste door de straten van New York, kocht een gitaar op Times Square. Ze reisde naar Zuid-Afrika, waar ze met haar recorder de stem van een vrouw opnam die haar gebeden tot god uitschreeuwde. Wende nam de boot en schreef in de duinen en de bossen van het eiland Terschelling.

Vervolgens sloot ze zich op in een huis in Amsterdam-Noord om samen met Jan van Eerd alle opgedane ervaringen vast te leggen in teksten en muziek met als enige beperking dat er geen beperkingen waren. Na alle ontmoetingen, na door een landschap van geluiden gereisd te hebben, vervielen alle grenzen in stijl of smaak.

Op www.wende.nu is een video-dagboek te zien over de totstandkoming van No.9.

De theatrale chansonprogramma's en cd's (quand tu dors, la fille noyee en chante!) van Wende zijn een groot succes geweest. Een prijzenregen volgde: twee Edisons, de ZONTA award, de BAT-prijs, de Gouden Notenkraker, en de Annie MG Schmidtprijs voor haar eigen lied De wereld beweegt. Haar eerste en tweede plaat behaalde de gouden status. Na drie cd's, een dvd en twee succesvolle theatertournees, na gewerkt te hebben met een strijkersensemble, met het Metropole orkest en een jazz-trio heeft Wende negen maanden vrij genomen om nieuwe wegen in te slaan en haar grenzen te verruimen hetgeen uitmondde in de cd No.9.

Wende's nieuwe album No.9 verschijnt op het Brigadoon-label en ligt vanaf 23 oktober 2009 in de winkels. In november maakt Wende haar eerste clubtour langs de grote zalen van Nederland:

30-10-09 Gigant (try out) Apeldoorn
05-11-09 Paradiso Amsterdam
06-11-09 013 Tilburg
07-11-09 WATT Rotterdam
12-11-09 De Vereeniging Nijmegen
13-11-09 Tivoli Utrecht
20-11-09 ATAK Enschede
21-11-09 Paard van Troje Den Haag
22-11-09 Oosterpoort Groningen
28-11-09 Patronaat Haarlem