Alexander - Methods to Madness

op .

albumhoes ALEXANDER Methods To Madness kleinMet de release van het album Methods to Madness breekt een nieuwe fase aan voor pianist, componist en producer Alexander van Popta. Na diverse successen als bandleider van Re:Freshed Orchestra en als sideman bij onder meer Gregory Porter en Benjamin Herman, is dit zijn debuut onder eigen naam. In de zelfgeschreven composities is de invloed van jazz, met het bijbehorende improvisatiekarakter, overduidelijk aanwezig maar qua sound en productie is er voor een alternatieve benadering gekozen. Methods to Madness verschijnt op 27 november 2020. ALEXANDER presenteert het album op 12 december in LantarenVenster in zijn hometown Rotterdam. Bekijk hier de albumtrailer.

 

METHODS TO MADNESS
Voor het album sloeg ALEXANDER de handen ineen met bassist Thomas Pol, drummer Jamie Peet en gitarist Jelle Roozenburg. De invloed van jazz, met het bijbehorende improvisatiekarakter, is overduidelijk aanwezig maar qua sound en productie is er voor een alternatieve benadering gekozen. “Muziek wordt vaak gekenmerkt als een combinatie van melodie, harmonie en ritme, maar voor we die ingrediënten herkennen, horen we simpelweg een geluid. Ik hoop dat, wanneer iemand het album opzet, hij of zij iets ervaart, gebaseerd op zowel de liedjes als de opzichzelfstaande sounds,” aldus ALEXANDER.
Verwacht live spontaniteit, avontuur en collectieve improvisatie. Het kwartet begeeft zich graag op onbekend terrein, waardoor de composities steeds weer nieuwe vormen aannemen.

ALEXANDER
Alexander van Popta (1987) begon als vierjarige op de Fender Rhodes elektrische piano van zijn vader te slaan, maar het zou nog vijf jaar duren voor hij daadwerkelijk met pianolessen begon. Na succesvolle afronding van het Rotterdams conservatorium, waar hij les kreeg van o.a. Kris Goessens, Rob van Bavel en Ilja Reijngoud en masterclasses volgde van Barry Harris, Richard Bona, Jeff Ballard, Baptiste Trotignon en Joshua Redman, vloog hij naar New York om les te krijgen van Aaron Parks.
Inmiddels heeft Van Popta in tientallen landen in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika opgetreden. Hij was bandleider van het zestienkoppige funk- en hiphop orkest Re:Freshed Orchestra, wat het gezelschap bracht naar o.a. het Concertgebouw, het North Sea Jazz Festival en de uitreiking van de Gouden Kalveren. Tv-show DINO vroeg het orkest als huisband. Daarnaast trad Van Popta op als sideman bij de meest uiteenlopende artiesten als Adam Lambert, Ntjam Rosie, Gregory Porter, Ghostface Killah (Wu Tang Clan), Glennis Grace, Hardwell, Benjamin Herman, Zara McFarlane en Teus Nobel. Als arrangeur is hij de afgelopen jaren regelmatig aan het werk voor het Metropole Orkest. Zo heeft hij aan projecten gewerkt voor Trijntje Oosterhuis, De Jeugd van Tegenwoordig, Broederliefde en Cory Wong. Daarnaast is Alexander te horen op de Red Bull Uncut sessies van Yung Nnelg, RIMON en Fresku.

LIVE
01 november 2020 So What's Next?, Muziekgebouw, Eindhoven
(stream, via website Muziekgebouw)
14 november 2020 Mondriaan Jazz, Paard, Den Haag
(twee sets, reservering bij de zaal noodzakelijk)
12 december 2020 LantarenVenster, Rotterdam
(1 set, reservering bij de zaal noodzakelijk) CD-PRESENTATIE

alexandervanpopta.nl