Staff Benda Bilili clubtour in NL

STAFFBB 07 lores125De betoverende muziek van Staff Benda Bilili en het uitzonderlijke verhaal van deze band heeft wereldwijd een grote indruk gemaakt. Deze groep van minder valide straatmuzikanten in rolstoelen en op krukken uit Kinshasa (Congo) vormt een onconventionele band met een onconventioneel geluid. Na een aantal zeer succesvolle wereldwijde optredens, volgt nu een clubtour in Nederland welke start op 19 april. Tevens verschijnt in dezelfde maand de documentaire “Benda Bilili!” op dvd.

 

De muziek van Staff Benda Bilili is een mengeling van Congolese rumba, soukous en originele Afrikaanse dansmuziek. De leden van de band zien zichzelf als de echte journalisten van Kinshasa, de liedjes van Staff Benda Bilili documenteren het echte dagelijkse leven. Benda Bilili betekent ‘kijk verder dan het uiterlijk’; letterlijk vertaald ‘laat zien wat verborgen zit’. In Kinshasa nam Staff Benda Bilili het album “Très très fort” (2009) op met enkele microfoons en afgetapte elektriciteit. Dit alles in de buitenlucht van Kinshasa Zoo; als je goed luistert hoor je de kikkers kwaken op de achtergrond.


DOCUMENTAIRE “BENDA BILILI!”
Ricky droomt er van om van de muziekgroep Staff Benda Bilili de beste band in Kinshasa, Congo te maken. De muzikanten zijn lichamelijk gehandicapt en rijden rond op aangepaste fietsen. Zij zijn de sterren uit de ghetto bij wie Roger, een straatkind, zich dolgraag  wil aansluiten. Door te zingen en te dansen proberen ze te overleven, en aan de ellende en gevaren van het straatleven te ontsnappen.
Vijf jaar lang werd Staff Benda Bilili gevolgd, vanaf de eerste repetitie tot hun triomf op de internationale festivals. 'Benda Bilili!' is het verhaal van een droom die werkelijkheid is geworden.

Bekijk hier de trailer van “Benda Bilili!”.

De volledige documentaire is op 29 maart te zien op Nederland 2 in “Uur van de Wolf”. Extra’s op de DVD: interview met de regisseurs en Staff Benda Bilili op het Film Festival in Cannes.


‘Na het zien van Benda Bilili! zegt u nooit meer dat iets onmogelijk is’
Parool

‘Benda Bilili! swingt de pan uit’
Trouw

‘Een feestje om te zien!’
Movie2MovieCLUBTOUR
di 19-apr  Oosterpoort  GRONINGEN
do 21-apr  Tivoli   UTRECHT
vrij 22-apr  Paard   DEN HAAG
za 23-apr  O13   TILBURG
zon 24-apr  Melkweg  AMSTERDAM
di 26-apr  Burgerweeshuis  DEVENTER
wo 27-apr  Muziekgebouw EINDHOVEN
do 28-apr  Theaters Limburg HEERLEN


Revu ‘een sensatie om te zien’
Platomania ‘dit is uniek’
Heaven ‘ijzersterke band met een prachtdebuut’