Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix

op .

 125Cover Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix KLEIN copyright Typex kopie‘Discombobulatrix’, het nieuwe album en de concertreeks van componist en gitarist Reinier Baas, is een grotendeels instrumentale, geïmproviseerde surrealistische jazz-opera in drie aktes. De eerste versie schreef Reinier in opdracht van het North Sea Jazz Festival 2015, waarna hij deze uitbreidde met zang en beeld. In het verhaal, geïllustreerd door striptekenaar Typex (Best Graphic Novels 2014, The Guardian), staat Princess Discombobulatrix centraal. Overal waar zij gaat laat ze een spoor van vernieling achter. De gebeurtenissen monden uit in een tragedie, waarin iedereen op een afschuwelijke manier aan zijn eind komt. Naast Reinier Baas bestaat het gezelschap uit onder meer sopraan Nora Fischer, die de prinses vertolkt, en muzikanten Joris Roelofs, Ben van Gelder en Martijn Vink. De aftrap van de tour is 23 september in LantarenVenster, Rotterdam.

‘Discombobulatrix’ wordt op 16 september 2016 uitgebracht als CD en download, en als deluxe edition: een tinnen box met CD en downloadcard en een stripboek, een serie ansichtkaarten en een poster van de hand van Typex. Voor het album is de bezetting uitgebreid met strijkers, houtblazers en franse hoorn.

Bekijk hier de albumtrailer.

REINIER BAAS
Componist, gitarist en bandleider Reinier Baas staat sinds 2010 aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, waarmee hij toerde in Japan, Australië, Nieuw Zeeland en Europa. Als ‘sideman’ speelde hij op toonaangevende podia over de hele wereld, met onder meer Gregory Porter, Han Bennink, Chris Speed, Hans Teeuwen, Benjamin Herman en Jesse van Ruller. Baas maakte eerder al drie studioalbums en een live album: het tweede album ‘Mostly Improvised Instrumental Indie Music’ werd in 2013 bekroond met een Edison. Het North Sea Jazz Festival kende in 2015 de vrije compositieopdracht aan hem toe, waar de basis werd gelegd voor ‘Discombobulatrix’ (release september 2016).

Lees hier een uitgebreidere biografie.

LIVE
23 september – LantarenVenster, Rotterdam
24 september – Verkadefabriek, Den Bosch
27 september – Paradiso Noord/Tolhuistuin, Amsterdam
28 september – LUX, Nijmegen
29 september – TivoliVredenburg, Utrecht

Bezetting:
Reinier Baas - gitaar / piano, compositie
Nora Fischer - sopraan
Natanael Ramos - trompet
Ben van Gelder - alt sax
Maarten Ornstein - klarinetten
Joris Roelofs - klarinetten
Clemens van der Feen - bas
Martijn Vink - drums

Stripboek Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix pagina 89 copyright Typex KLEIN 

 

 

 

 

 

 

 

 www.reinierbaas.com