Ramon Valle 'Flashes from Holland'

Valle_Ramon-solo-zwart-wit_kleinDe Cubaanse jazz-pianist en componist Ramon Valle brengt op vrijdag 9 maart zijn nieuwe album ‘Flashes from Holland’ uit. Het album is een muzikale vertaling van Ramon’s indrukken van Nederland, sinds hij zich jaren geleden hier vestigde. Speciaal voor dit project ging Ramon een samenwerking aan met gitarist Jesse van Ruller, dat een album vol jazz-, rock- en latininvloeden opleverde. Op zaterdag 10 maart presenteert Ramon Valle ‘Flashes from Holland’ in het Bimhuis in Amsterdam.

 

Ramón Valle (29 oktober 1964) start zijn pianostudie op zevenjarige leeftijd aan de Escuela Provincial de Arte in zijn geboortestad Holguín, Cuba. In 1984 studeert hij af aan de Escuela Nacional de Arte in Havana. Ramon wordt ontdekt als hij in 1985 met de Cubaanse pianist Emiliano Salvador optreedt in een dubbelconcert. Als soloartiest en als leider van zijn jazzkwartet Brújula, waarmee hij langs verschillende festivals tourt in Latijns-Amerika (Mexico, Bogotá, Colombia en Cuba (Havana Jazz Festival)), vestigt hij al snel zijn naam in de Cubaanse en Latijns-Amerikaanse jazzscene.

Ramon Valle treedt in 1995 voor het eerst op in Europa, op uitnodiging van jazzclub Jamboree in Barcelona. Uiteindelijk besluit hij in 1997 om zich definitief te vestigen in Amsterdam en doet verschillende succesvolle tournees door onder meer Duitsland, Scandinavië en Spanje. In 2001 staat Ramon voor het eerst op het North Sea Jazz Festival en wordt hij bestempeld als dé verrassing van het festival. Het jaar daarop wordt Valle gevraagd door internationale festivals als het Montreux Jazz Festival (Zwitserland) en de Leverkusener Jazztage (Duitsland), en ook in Cuba, op het Festival Internacional Jazz Plaza in Havana, bewijst hij zich als een pianist en componist die een duidelijk eigen weg inslaat met zijn muziek.

In Havana ontmoet hij Roy Hargrove. Hun muzikale rendez-vous resulteert in een optreden van het Ramón Valle Quintet featuring Roy Hargrove tijdens het North Sea Jazz Festival 2003. Roy Hargrove over Valle: 'Ik werd overdonderd door de gevoeligheid in zijn spel, zijn muzikaliteit en ideeënrijkdom. Hij weet heel zacht en subtiel te spelen en van daaruit een enorm krachtig bouwwerk te construeren. Hij bezit zo veel talenten waaruit hij kan putten!'

De jaren daarop blijft Ramon veelvuldig touren en dat brengt hem bijvoorbeeld naar Australië, Zuid-Afrika, Marokko, Hongarije, Turkije en Aruba. Tussen de optredens door zit hij niet stil: hij werkt onder meer mee aan het album van operazangeres Tania Kross, componeert voor de documentaire ‘Benigno, Afscheid Van Een Revolutie’ (VPRO’s Dokwerk) en brengt diverse albums uit. In 2009 start Ramon zijn eigen label RVS MUSIC, waarop hij het album ‘Playground’ uitbrengt.

Op 9 maart 2012 verschijnt ‘Flashes from Holland’, waarop zijn samenwerking met gitarist Jesse van Ruller is vastgelegd. Het album wordt op 10 maart 2012 gepresenteerd in het Bimhuis in Amsterdam.


RAMON VALLE trio featuring Jesse van Ruller:

09 maart – Hoeve Groot Hussel, Putten
10 maart  – Bimhuis, Amsterdam (CD-PRESENTATIE)
17 maart – Lantaren Venster, Rotterdam
24 maart – Windkracht 13, Den Helder

Ramon Valle (piano), Jesse van Ruller (gitaar), Omar Rodriguez Calvo (contrabas), Owen Hart Jr. (drums).

Flashes from Holland wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

www.ramonvalle.nl