Minyeshu - Black Ink

op .

Minyeshu-Black-InkOp vrijdag 4 oktober verschijnt het nieuwe album Black Ink van zangeres Minyeshu. Minyeshu, van oorsprong Ethiopische, zingt in het Amhaars. Black Ink is het best te omschrijven als ‘zare’ (Amhaars voor ‘vandaag’), ook wel ‘zarethiopique’. Deze stijl is ontstaan uit de samenwerking van Minyeshu met producer Stefan Kruger (Zuco 103) en co-producers Stefan Schmid (Zuco 103) en Paul Willemsen (Kris Berry). Samen met haar nieuwe band presenteert Minyeshu het nieuwe album op 4 oktober in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.
Luister hier naar de eerste single ‘Roman’.

In Ethiopië is Minyeshu een grote bekendheid. Als danseres en choreografe werkte ze tien jaar bij het Nationaal Theater. Ze acteerde in films en speelde met de top van de Ethiopische muziekscene in meer dan 35 landen. Met Black Ink vertelt Minyeshu in dertien songs een persoonlijk verhaal. Ze zingt in het Amhaars, over verlangen – naar haar geboorteland, naar geliefden.  

De kern van Minyeshu’s muziek is de combinatie van traditionele elementen uit de Hoorn van Afrika, swingende Ethio-jazz met invloeden uit de moderne westerse muziek. Sommige van haar nummers zijn op het ritme van de Ethiopische “schouderdans” de Eskesta.

Minyeshu is een kind van twee werelden. Op haar viertiende, als ze inmiddels is verhuisd van haar geboorteplaats naar de hoofdstad Addis Abeba,  wordt ze zangeres van een band. Minyeshu wordt ook gegrepen door de opzwepende en warmbloedige bewegingen van de Ethiopische dans en wordt datzelfde jaar ingelijfd door het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater.
Met het Nationale Theater maakt ze tournees door het buitenland. Naast het dansen blijft Minyeshu zingen en reist met haar bandleden in 1996 naar Europa voor een aantal optredens. Minyeshu besluit in Europa te willen blijven. In 2003 staat ze met Marco Borsato op het podium tijdens Friends for War Child. De jaren daarna brengt ze twee album uit en doet Minyeshu in Nederland veel verschillende interculturele projecten met Zoumana Diarra, Anton Goudsmit, Marlene Dorcéna, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective. Ook in het buitenland - Duitsland, Frankrijk en België - is Minyeshu geen onbekende en treedt ze op met onder meer Salif Keita, Youssou N’Dour, Angelique Kidjo en Baaba Maal.
Voor een van haar projecten komt Minyeshu in 2011 in contact met Stefan Kruger van Zuco 103. Samen met hem, Stefan Schmid (Zuco 103, New Cool Collective) en Paul Willemsen (Beans & Fatback, Kris Berry) maakt ze haar derde album: Black Ink. Onder meer Izaline Calister en Shirma Rouse verzorgen de backing vocals op het album.


LIVE
3 oktober 2013 Schouwburg, Deventer
4 oktober 2013 North Sea Jazz Club, Amsterdam (aanvang 23:00u) (CD-PRESENTATIE)
26 oktober 2013 Podium Mozaiek, Amsterdam
8 november 2013 Vooruit, Gent


www.minyeshu.nl