Michael Varekamp - albumrelease

op .

Michael Varekamp Elektra albumcover low resTrompettist Michael Varekamp toerde afgelopen jaren veelvuldig met theaterproducties als LOUIS! en BILLIE! en speelde onder meer met Sonny Fortune en Branford Marsalis. Op 26 oktober 2018 verschijnt zijn nieuwe album onder zijn eigen naam; Elektra is een volledig geïmproviseerde plaat met als basisidee een denkbeeldige ontmoeting tussen Miles Davis en Jimi Hendrix. Niemand minder dan gitaarfenomeen Jerôme Hol nam de gitaarpartijen op het album voor zijn rekening. Varekamp en band gaan vanaf november op tour met Elektra, waarbij naast de muziek ook beeld een belangrijke rol gaat spelen. Luister hier naar een eerste track van Elektra.

 

De naam Elektra verwijst naar de traditionele gewoonte van eerdere generaties jazzmusici om er een tweede, elektrische band op na te houden. De ‘Electric band’. Ook op Elektra wordt gebruik gemaakt van elektronica en effecten. De bezetting bestaat uit Varekamp’s vaste band met Erik Kooger op drums, Harry Emmery op bas, Wiboud Burkens op toetsen en Jerôme Hol op gitaar. Vanuit hun intense muzikale relatie ontstond het idee om een album te maken dat totaal geïmproviseerd is. Hierdoor ontwikkelt de muziek zich niet zozeer in cirkels maar beweegt zij zich van het ene punt naar het andere. Iedere halte wordt als het ware maar een keer aangedaan. Door creatief gebruik van beeld tijdens de live shows, dat eveneens ter plekke spontaan wordt ingezet, ontstaat er een wisselwerking tussen beeld en geluid waarbij de disciplines elkaar wederzijds inspireren.

Michael Varekamp
Varekamps wortels reiken tot in Frankrijk, Groot-Brittannië en Trinidad & Tobago. Hij werd geadopteerd als baby en groeide oer-Hollands op in een wit dorp. Op zijn tiende ontdekt hij de trompet. In zijn tienerjaren was de vroege New Orleans Jazz het eerste uitgangspunt. Toen Michael als jonge twintiger en conservatoriumstudent zijn eerste grote reizen met Fra Fra Sound maakte, stelde hem dit in staat om vanuit muzikale interesse onbewust zelfonderzoek te doen naar zijn eigen roots, later gevolgd door studiereizen naar India en New York.
Varekamp speelde in zijn carrière met uiteenlopende muzikanten als Lester Bowie, Scott Hamilton, David Murray, Toumani Diabaté en Lillian Boutté, heeft zijn eigen productiebedrijf The Legends waarmee hij theatervoorstellingen als MILES!, BILLIE! en I’m a Soulman! maakte en is ook actief in de beeldende kunst (www.varekamp-art.com).

Elektra live:
zondag 11 november - De Regentenkamer, Den Haag (CD-presentatie, aanvang 15:00u)
dinsdag 13 november - Rietveld Theater, Delft
Meer concerten t.b.a.

Fotografie albumhoes - Piet Gispen
De foto van de albumcover is gebruikt in een expositie van woordvoerder van My Red Light en schrijfster Justine Le Clercq.

www.michaelvarekamp.nl