Maria Markesini albumrelease

HD_MariaMarkesiniCoverStrokeMaria Markesini is van huis uit een begenadigd klassiek pianiste. Omdat ze daar haar ei niet afdoende in kwijt kon, ging ze ook zingen. Op 14 oktober komt Maria met haar nieuwe album ‘CinemaPassionata, a motion picture songbook’. Geïnspireerd door de vele openlucht filmvoorstellingen uit haar jeugd in Griekenland, ontstond deze prachtige reis door filmmuziek van de afgelopen decennia. Vanaf januari 2012 tourt Maria uitgebreid langs de Nederlandse theaters.

 

De selectie van de stukken voor deze cd begint al in de tijd van de Renaissance met ‘With Wand’ring Steps’ (uit de Shakespeare verfilming ‘The Merchant of Venice’) en eindigt met twee nieuwe eigen composities, geïnspireerd door twee opmerkelijke films ’Microcosmos’ en ‘Amistad’. Tussen die twee uitersten buigt Markesini zich over een zwoele sixties Henry Mancini-song, een wereldberoemd lied van Theodorakis, een paar stukken uit Hollywood-musicals, het lijflied van Kermit de Kikker, een lied van onze eigen Annie Schmidt en Harry Bannink, en ze pakt uit met een duizelingwekkend gezongen improvisatie van Stephane Grappelli.

Het leven van Maria is al bijna een film op zich…… Geboren in Griekenland op één van de prachtigste eilanden, Kefalonia, groeide ze op als een waar natuurkind, in de volstrekte vrijheid en pracht die alleen de Mediterrane zee aan haar omwonenden weet te schenken. “Als een ware cinefiel, was ik als klein kind al gefascineerd door de kracht van cinema.  Iedere zomer werd ik volledig geobsedeerd door de magie van de openlucht cinema voorstellingen waar ik mijn favoriete films zag onder de sterren en volle maan, terwijl de zomerbries de lucht er met de geur van jasmijn vulde.”

Op vijfjarige leeftijd begon ze met klassieke pianolessen, op haar veertiende ging ze naar het Conservatorium van Athene. Daarna kwam ze naar Nederland en studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Ze behaalde haar diploma als pianosolist, waarna ze een vervolgstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel met succes afrondde.

Als pianiste werd Markesini top of the bill, maar dat bleek voor haarzelf niet afdoende, het bloed stroomde waar het niet gaan kon. In het geheim studeerde ze jarenlang zang. Ze trad voor het eerst op als zangeres toen ze haar hand had bezeerd vlak voor een optreden en niet kon spelen. Ze bood het publiek aan om als zangeres op te treden. Het betekende een ommekeer in haar leven als artiest.

Maria had veel succes met haar vorige cd ‘Kosmo’ waarmee ze tijdens live-optredens onder andere het thema uit de film ‘Cinema Paradiso’ zong, waar ze een tekst op had laten schrijven. Dat leidde tot het idee om een heel album aan filmmuziek te wijden. Op 14 oktober verschijnt ‘CinemaPassionata’.

Vanaf januari 2012 tourt Maria Markesini met dit album uitgebreid langs de Nederlandse theaters. Klik hier voor een live impressie.

za    17-12-2011    Parkstad Theaters     Heerlen
ma    16-1-2012    Kleine Komedie         Amsterdam (première)
za    28-1-2012    Amphion Theater     Doetinchem
vr    10-2-2012    Agnietenhof         Tiel
za    11-2-2012    De Meerse         Hoofddorp
vr    17-2-2012    Stadsgehoorzaal         Kampen
do    1-3-2012    Klooster             Woerden
za    3-3-2012    Goudse Schouwburg     Gouda
vr    9-3-2012    Vredenburg         Utrecht
wo    14-3-2012    De Doelen         Rotterdam
do    29-3-2012    Philharmonie         Haarlem
do    5-4-2012    Speelhuis         Helmond
do    12-4-2012    Schouwburg         Nijmegen
vr    13-4-2012    Chassé Theater        Breda


www.mariamarkesini.com