Jasper Blom Quartet - Audacity

op .

Cover klein AUDACITY Jasper Blom QuartetOp 16 januari 2015 verschijnt het nieuwe album AUDACITY van het Jasper Blom Quartet, dat bestaat uit tenorsaxofonist Jasper Blom, gitarist Jesse van Ruller, bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink. Aan het album werkten ook de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira, zanger Ruben Hein en percussionist Bart Fermie mee. Alle composities zijn van de hand van Jasper Blom, tweevoudig winnaar van de European Jazz Competition. De nummers bieden een electro-jazz cocktail van stijlinvloeden, met als uitgangspunt experimenteerlust, vrijheid, effecten, funkgrooves en jazzswing. Het Jasper Blom Quartet presenteert AUDACITY op zaterdag 17 januari in het Bimhuis in Amsterdam. Bekijk hier de videoclip van de eerste single ‘Come Round’, featuring Ruben Hein.

 


Jasper Blom
Jasper Blom (1965) voltooit cum laude zijn studie aan het Rotterdamse Conservatorium, waarna hij vertrekt naar New York om daar een aantal maanden verder te studeren. Bij terugkomst in Nederland krijgt hij een aanstelling bij het Rotterdamse Conservatorium. Daarnaast ontwikkelt Blom zich tot een veelgevraagd sideman in de pop, jazz en geïmproviseerde muziek en speelt met onder meer Randy Crawford, George Duke, Chet Baker, Michiel Borstlap, Trijntje Oosterhuis, Benjamin Herman, David Kweksilber en Guus Janssen en toert in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Ook wordt hij regelmatig gevraagd door het Metropole Orkest en het Jazz Orkest van het Concertgebouw voor studiosessies en concerten. Met altist/ klarinettist Joris Roelofs leidt Blom het Ensemble á l’Improviste, gewijd aan de muziek van Claude Débussy. Blom wint twee keer de European Jazz Competition: in 1989 met Scapes en in 1994 met Five Up High.
Als bandleider brengt Blom acht CD's uit met grotendeels eigen materiaal. Als componist krijgt hij compositieopdrachten van het North Sea Jazz Festival, het Rotterdam Jazz International Festival en recentelijk het Internationale Saxofoon Festival SAX14. Als docent is Blom de laatste jaren verbonden aan het Conservatorium in Amsterdam.

Jasper Blom Quartet
Jasper Blom raakt tijdens zijn verblijf in New York geïnspireerd door de open-minded instelling van jazzmusici aldaar. De gewoonte om buiten hun eigen traditie op zoek te gaan naar inspiratie en nieuwe klankkleuren. Eenmaal terug in Nederland wil hij een band oprichten die speelsheid en vindingrijkheid combineert met het gebruik van effectenpedalen en een breed scala aan invloeden (van jazz en klassieke muziek tot funk en latin). Ook wil hij als componist graag de controle over zijn muziek uit handen geven aan de best denkbare musici zodat de band elke avond anders klinkt. Het wordt het Jasper Blom Quartet met Jesse van Ruller (gitaar), Frans van der Hoeven (bas) en Martijn Vink (drums).
Het Jasper Blom Quartet heeft inmiddels drie albums uitgebracht: STATUE OF LIBERTY (2008), DEXTERITY (2010) en GRAVITY (2012). In januari 2015 volgt de release van het vierde album AUDACITY.    

AUDACITY
Wie muziek luistert maakt een reis in zijn hoofd en wie reist heeft een kaart nodig. De covers van de albums van het Jasper Blom Quartet verwijzen naar het lichaam als landkaart. Tegelijkertijd wekken de titels associaties op met muziek. AUDACITY gaat over de durf die je moet hebben om je eigen stem te ontwikkelen en te laten horen. Je kan ook het ook lezen als AUDA-CITY, de stad waar naar je geluisterd wordt als je die stem hebt verkregen. De nummers bieden een electro-jazz cocktail van stijlinvloeden, met als uitgangspunt experimenteerlust, vrijheid, effecten, funkgrooves en jazzswing.


TRACKS
“Souk Indigo”
De openingstrack. Een knipoog naar Duke Ellingtons African Flower, maar de groove en harmonieën zijn meer Oosters geïnspireerd.
“Happy Frog”
Een bluesy sfeer met in een gruizige hoofdrol drummer Martijn Vink.
“Popdemodesignedformajorrecorddeal”
Een tribute aan Eddie Harris, volgens Blom de meest funky saxofonist die deze planeet heeft gekend. De bandsound is hier diep geworteld in de jaren zeventig.
“Circulaçao”
Na een uitnodiging als gastsolist bij ZUCO 103 in een uitverkocht Bimhuis was het Bloms jarenlange wens om een feature voor Lilian Vieira te maken. Dat werd “Circulaçao”; Vieira rapt hogelijk geïrriteerd en in uptempo over de verkeersopstoppingen in Rio de Janeiro.
"Isla Bacalao"
De naam van een fantoom eiland dat op 17e eeuwse zeekaarten stond maar dat nooit echt heeft bestaan. Het is ook een bossa nova die heen en weer beweegt tussen vrije improvisatie en een zangerige melodie.
"Slippery Slope"
Een klein en venijnig stuk met grillige melodiesprongen en een energieke drum feature.
“Tendresse” en “Lumen”
Twee ballads die gebaseerd zijn op klassieke invloeden van Bartok en Sjostakowich.
“Come Round”
De afsluiter van het album. Een jazzy popsong met in de hoofdrol zanger Ruben Hein.


LIVE
17 januari 2015    Bimhuis, Amsterdam
05 maart 2015    Mahogany Hall, Edam
21 maart 2015    Artishock, Soest
    

www.jasperblom.com