Izaline Calister 'Kandela'

Izaline_Calister_KANDELA_albumcoverDit najaar verschijnt KANDELA, het nieuwe album van zangeres Izaline Calister. Met de opvolger van het succesvolle album SPERANSA, waarvoor zij in 2009 een Edison in ontvangst mocht nemen, laat Izaline een nieuwe kant van zichzelf zien. De nummers op KANDELA (“vuur”) zijn doordrenkt van Latijns Amerikaanse invloeden. Naast voornamelijk eigen composities, uiteraard in haar vertrouwde Papiamento,  zingt Izaline een aantal Latijns Amerikaanse evergreens in het Spaans. Verder kent het album een speciale versie van Cirkels van rapper Fresku, waarop Fresku dit keer speciaal voor Izaline rapt in het Papiamento. KANDELA ligt vanaf 26 oktober in de winkels. Izaline presenteert het album op 8 november in het Paard in Den Haag.

 

Over IZALINE CALISTER
Izaline Calister staat bekend om haar unieke muzikale stijl waarbij ze originele composities combineert met traditionele Curaçaose ritmes, verrijkt met muzikale invloeden uit andere disciplines en landen. Deze singer-songwriter heeft met haar vrolijke, melodieuze en knap geconstrueerde liedjes een trouw publiek over de hele wereld veroverd. De BBC vertoont in 2006 een mini-documentaire over haar. In 2007 zingt Izaline tijdens het Bevrijdingfestival, begeleid door het Metropole Orkest, voor de Koningin. In 2010 wordt Izaline door de Verenigde Naties gevraagd om een lied te vertolken op hun hoofdkantoor in New York in samenwerking met de wereldberoemde gitarist en producer Nile Rodgers.Over KANDELA

Met KANDELA omarmt Izaline haar innerlijke Latin Diva. Op het warme Curaçao is Izaline opgegroeid met de Cubaanse bolero's, Braziliaanse bossa nova's, Venezolaanse traditionals en Mexicaanse mariachi's waar haar vader graag naar luisterde. Izaline: “Ik wilde daar zo graag iets mee doen. Het borrelde in mij en inspireerde me tot het schrijven van hele verschillende liedjes. Elke keer met een bepaalde sfeer in mijn achterhoofd. De sfeer van een bepaald land, maar vooral ook de sfeer van onze veranda waar we vaak op zondagmiddag van de muziek zaten te genieten die ‘papi’ met zorg voor ons had uitgezocht..”

KANDELA bevat wederom voornamelijk origineel eigen repertoire, deze keer dus vermengt met Latijns-Amerikaanse invloeden. De originele Izaline liedjes zijn als vanouds in het Papiamento geschreven. Izaline: “Toch de taal waarin ik me het best en het mooist kan uitdrukken volgens mij. Maar er zijn bijvoorbeeld veel Latino’s op Curaçao die een hele charmante mengelmoes van Spaans en Papiamento spreken. In ‘Damelo Aqui’ gebruik ik dat ook. Het gaat over een latin lover die in zijn beste Papiamento een meisje probeert te versieren.”
Ook bij deze productie heeft Izaline enkele covers gekozen om te bewerken. Deze keer geen oude Curaçaose liedjes, maar Latijns Amerikaanse evergreens en voor het eerst in het Spaans gezongen. Izaline: “Ik kan me nog zo goed herinneren hoe ik stilviel toen ik ‘Gracias a la vida’ gezongen door Mercedes Sosa voor het eerst hoorde. Tranen sprongen mij in de ogen en ik had overal kippenvel. Lang heb ik dit nummer niet durven aanraken. Teveel ontzag! Maar nu zie ik het meer als een ode aan een prachtige zangeres, een prachtige melodie en een prachtige tekst, Gracias Mercedes y Violeta!”

Calister’s hang naar grenzeloosheid uit zich ook in de verrassende samenwerkingen die ze vaak aangaat. Zo heeft ze recentelijk samen met rapper Fresku en producer Y’skid het nummer Cirkels geschreven en gezongen voor het tweede album Maskerade van Fresku. Izaline zingend in het Papiamento en Nederlands en Fresku rappend in het Nederlands. Een niet veel voorkomende combinatie in de Nederlandse rapscene.
Voor KANDELA heeft Izaline aan Fresku gevraagd om zich een keer in haar wereld te begeven en geheel in het Papiamento te schrijven en te rappen. Het nummer is opnieuw gearrangeerd en heeft nu een nieuwe ietwat melancholische “dushi korsou” (lekker Curaçao) vibe gekregen. Izaline: “Fresku is een kunstenaar met woorden en ik was ervan overtuigd dat hij dat net zo goed in het Papiamento als in het Nederlands zou kunnen.”

Naast Fresku en haar vaste bandleden Marc Bischoff (piano), Yerman Aponte (bas), Ed Verhoeff (gitaar), Enrique Firpi (drums), Roël Calister (percussie/drums) en Yumarya Grijt (backingvocal), hebben aan KANDELA meegewerkt: Vernon Chatlein, Gerardo Rosales en Udo Demandt op percussie, Ruud Breuls op trompet en bugel, Ben van de Dungen op tenor- en sopraansaxofoon, Wijnand Hulst op cello, Ben Mathot op viool, Mark Alban Lotz op fluit en Marijn van der Linden op cavaquinho.

KANDELA ligt vanaf 26 oktober in de winkels. Izaline presenteert het album op 8 november in het Paard in Den Haag.IZALINE CALISTER live:

27 oktober     Beauforthuis, Austerlitz
8 november    Paard van Troje, Den Haag (CD-PRESENTATIE)
1 december    Bimhuis, Amsterdam
9 december    Lantaren Venster, Rotterdam
20 december  Izaline & Magogo Kamerorkest “Kerst met Izaline”, Theaters Tilburg, Tilburg

 

www.izalinecalister.com