Ellen ten Damme & Amsterdam Sinfonietta

Ellen ten Damme door Hester Doove klein125Tussen 6 en 18 januari 2012 tourt Amsterdam Sinfonietta samen met Ellen ten Damme door het land met een theatraal programma dat in het teken staat van de liefde. De acht concerten maken onderdeel uit van de jaarlijkse, grensverleggende Nieuwjaarsconcertserie ‘Breder dan klassiek’, waarin Amsterdam Sinfonietta traditiegetrouw samenwerkt met sterren uit de pop- en jazzwereld. Eerdere gasten waren onder meer Cristina Branco, Karin Bloemen en Wende Snijders. Dit jaar is multitalent Ellen ten Damme te gast bij het orkest.


Ellen ten Damme is een buitengewoon veelzijdige artiest. Als “leading lady” boekte ze succes met de theatervoorstelling ‘Cirque Stiletto’, ze trad op met haar intieme liedjesprogramma ‘Durf jij?’ en was afgelopen zomer te gast in de dansvoorstelling ‘Twools’ van het Rotterdamse Scapino Ballet. In 2010 ontving ze een Gouden Plaat voor haar eerste Nederlandstalige album ‘Durf jij?’ en in hetzelfde jaar werd ze onderscheiden met de Gouden Notenkraker. Momenteel werkt Ellen aan haar tweede Nederlandstalige cd met zelfgeschreven teksten en teksten van dichter Ilja Leonard Pfeijffer en Harry Mulisch. Het nieuwe album verschijnt ook in het nieuwe jaar.


De liefde vormt de rode draad in Ellen ten Dammes Nederlandstalige repertoire: de liedjes gaan over verbroken relaties, liefdesverdriet, verliefd zijn. Breder dan klassiek met Ellen ten Damme is een ode aan de liefde, aan de verschillende aspecten ervan: liefde, hoop, verdriet, boosheid. Op het programma staan nummers van haar album ‘Durf Jij?’ waaronder Ik hoop dat het slecht met je gaat, Nog zoveel te leren en Durf jij? én nummers van de nieuwste cd. Ze worden speciaal voor deze concerten gearrangeerd voor strijkorkest door Wijnand van Klaveren en Marijn van Prooijen. Als extra begeleiding neemt Ellen drie muzikanten mee (slagwerk, bas, gitaar). Behalve de muziek van Ellen ten Damme klinkt klassieke muziek van Katz-Chernin en Mahler, en ook zigeunermuziek en het tranennummer van Nina Hagen, die allemaal naadloos aansluiten bij de liefdesthema’s. De liefde wordt aan het slot bezongen in een medley van liefdeshits met het (Pulp Fiction) misirlou-thema als verbindend element. De regie van dit theatrale programma is in handen van Karel de Rooij.CONCERTDATA


Vrijdag 6 januari 2012 Oosterpoort, Groningen

Zaterdag 7 januari 2012 Theater De Spiegel, Zwolle

Dinsdag 10 januari 2012 Concertgebouw, Amsterdam

Woensdag 11 januari 2012 Stadsgehoorzaal, Leiden

Donderdag 12 januari 2012 Rabotheater, Hengelo

Zaterdag 14 januari 2012 Concertzaal, Tilburg

Zondag 15 januari 2012 Nieuwe Luxor, Rotterdam

Woensdag 18 januari 2012 Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven