Cross-linx - headliner Ane Brun & Zapp4

op .

header Crosslinx 2017De samenwerking tussen de Noorse singer-songwriter Ane Brun en het Nederlandse strijkkwartet Zapp4 belooft een van de hoogtepunten te worden van de komende editie van Cross-linx. Cross-linx is een jaarlijks, reizend indie-classical festival, waarin avant-garde pop en hedendaagse gecomponeerde muziek elkaar ontmoeten, inspireren en beïnvloeden in spannende concertformules. Naast Ane Brun & Zapp4 staan onder andere de Deense groep Efterklang, die samen met The Happy Hopeless Orchestra de opera Leaves gaan uitvoeren, de Oscar genomineerde (soundtrack Lion) Duitse neo-klassieke pianist Hauschka en het Amerikaanse My Brightest Diamond geprogrammeerd. Cross-linx vindt plaats op 2, 3, 4 en 5 maart in respectievelijk Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Amsterdam.

Niet alleen op muzikaal gebied denkt Cross-linx out of the box; het festival presenteert de optredens ook op onverwachte plekken buiten de concertzalen. Zo kun je fanfare-orkest Molino tegenkomen op het Centraal Station en heet Bram Stadhouders de festivalgangers bij binnenkomst welkom met 's werelds grootste vervoerbare draaiorgel de Rhapsody (7 x 4 meter!).

De vorige editie van Cross-linx in februari 2016 kende Neil Finn, Glenn Kotche, Andrew Bird, The Notwist en Son Lux als belangrijke smaakmakers.
‘The perfect opportunity to get contact with forms of music you normally would not listen to’, aldus het  Duitse blog Nothing But Hope And Passion. Het Britse Art Rocker schreef over Cross-linx 2016: ‘Cutting edge event for those who have a desire to look further than the plain hip bands.’ En de Amerikaanse website Pitchfork nam Cross-linx op in het lijstje ‘festivals to watch’.
 

CROSS-LINX 2017
do 2 maart - Muziekgebouw, Eindhoven
vr 3 maart - Oosterpoort, Groningen
za 4 maart - De Doelen, Rotterdam
zo 5 maart - Muziekgebouw aan ‘t IJ & Bimhuis, Amsterdam

Cross-linx vindt plaats op vier festivallocaties in Nederland, met op alle vier de dagen hetzelfde programma.

Ane Brun & Zapp4 (Noorwegen/NL); De Noorse singer-songwriter gaat speciaal voor Cross-linx een samenwerking aan met het Nederlandse strijkkwartet Zapp4.
Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra (Denemarken); Concert versie van ‘LEAVES – The Colour of Falling’, een unieke gezamenlijk gecomponeerde opera door Karsten Fundal en Efterklang met teksten van Ursula Andkjær Olsen.
Hauschka (Duitsland); Oscar-genomineerde (Lion) pianist, bekend om zijn sublieme composities die het beste van klassieke pianomuziek combineren met hedendaagse elektronica.
My Brightest Diamond (USA); De zangeres die met het grootste gemak switcht van opera naar een marching band processie en van kleine singer-songwriterliedjes tot grootse indie-composities.
D.M. Stith (USA); De singer-songwriter die uitblinkt in een uitermate creatieve samensmelting van gitaarliedjes en ontregelende elektronica.
Shara Nova (USA); Op Cross-linx speelt Nova met My Brightest Diamond, maar is ze ook te horen in het Unremembered project.
Padma Newsome & Unremembered Orchestra (Australië); Padma Newsome (Clogs) is een van de solisten in het orkeststuk Unremembered van Sarah Kirkland Snider dat bestaat uit het Doelen Ensemble en Codarts Ensemble onder leiding van dirigent Hans Leenders.
VanDryver (NL); Presenteert het debuutalbum met bijdragen van o.a. Valgeir Sigurdsson (Björk, Sigur Ros), Nora Fischer en Binkbeats: een betoverende combinatie van de klasse popliedjes van zanger Arjen van Wijk (This Beautiful Mess) met de arrangementen van de klassiek geschoolde saxofoniste Lotte Pen.
There are no more four seasons (Zweden); Op Cross-linx speelt dit Zweeds-Amerikaanse tweetal ‘Unravelled’: een nieuwe interpretatie van Maurice Ravel’s grote klassieker de ‘Bolero’.
U:&ekke (Estonia); In dit nieuwe project spelen twee leden van dit ensemble samen met sound designer Ekke Västrik een set waarin de combinatie van electronica, glitch en akoestische instrumenten wordt verkend.
In Code (USA); Harpiste Gwyneth Wentink, geluidskunstenaar Wouter Snoei en VJ Arnout Hulskamp maakten met In Code een audiovisuele performance van Terry Riley's meesterwerk 'In C' waarin harp, electronica en visuals naadloos samensmelten tot een hypnotiserende ervaring.
James Oesi (Zuid-Afrika); De jonge Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi richt zich als één van de weinigen op een solo-carrière als bassist. Een uniek talent.
Perforator (NL); Introduceerden de joystick, inclusief bijbehorend scala aan voorprogrammeerde geluidjes, als volwaardig instrument. Hun fantasierijke composities krijgen zo een futuristisch tintje, zonder dat het geluid aan geloofwaardigheid inlevert.
Molino (NL); Het Nederlandse Molino omschrijft zichzelf als een surrealistische fanfare. Een treffende omschrijving, want het zevental combineert niet alleen pop met klassiek, maar haalt evengoed inspiratie uit jazz, folk, hiphop en elektronica.
Matteo Mijderwijk (NL); Pianist Matteo Mijderwijk, die binnenkort zijn debuutalbum uitbrengt op Excelsior Recordings, heeft een rijke verzameling instrumenten om zich heen verzameld die leiden tot creatieve solo optredens.
Bram Stadhouders (NL); Voor Cross-linx schrijft Stadhouders een nieuw stuk. Met zijn gitaar en laptop stuurt hij 's werelds grootst vervoerbare draaiorgel De Rhapsody aan.
Jerboah (NL); De zes leden komen uit de pop-, jazz-, theater- en klassieke wereld, maar hebben elkaar op het podium gevonden. Zo bespelen drie van deze multi-instrumentalisten de blokfluit, maar hoor je ook gewone gitaarpartijen en drums in meer traditionele popliedjes.

www.cross-linx.nl