Contrabanda! 2010 programma

Hanggai press photo1-klein125

Het Contrabanda!Festival, traditiegetrouw is het een weekend lang feest: op 12 november in de Melkweg, 13 november in het Bimhuis en 14 november in Paradiso. Met onder meer AfroCubism, Amsterdam Klezmer Band met Kyteman en zijn blazerssectie en Hanggai (foto): het Contrabanda!Festival heeft het wéér voor elkaar gekregen een spectaculaire line-up samen te stellen.

 

12 november  AfroCubism in de Melkweg (Rabo-zaal), Amsterdam
13 november  Spok Frevo Orquestra in het Bimhuis, Amsterdam
14 november  Hanggai, Amsterdam Klezmer Band met special guest Kyteman en zijn blazerssectie, Jah6, Kuenta i Tambú, DJ Tommi en Bomb Diggy in Paradiso, Amsterdam


AfroCubism (Mali / Cuba)
In 1996 zouden Mali’s beste muzikanten naar Havana komen voor een bijzondere samenwerking met Cuba’s getalenteerde solisten en zangers. Door problemen met hun visum kwamen de Malinezen echter nooit aan.. Noodgedwongen werd een geïmproviseerd album opgenomen. Het resultaat was een wereldwijd succes: Buena Vista Social Club. Nu, 14 jaar later, hebben de makers van Buena Vista Social Club het oorspronkelijke idee weer opgepakt wat resulteerde in een spectaculaire samenstelling  van het beste uit Cuba en Mali. In oktober komt het album uit en in november opent AfroCubism het Contrabanda! Festival.

Spok Frevo Orquestra (Brazilië)
Deze high energy big band musiceert haar repertoire rondom de opwindende Braziliaanse Frevo, muziek van het carnaval van Recife in het noordoosten van dit Zuid-Amerikaanse land. Uit de Europese marsmuziek en polka’s ontstonden de duizelingwekkende frevo-ritmes, die in het geval van Spok zowel door de koperblazers als door de drums, percussie, gitaar en bas bijgebeend moeten worden. De zestien jonge talenten uit Pernambuco worden geleid door saxofonist Inaldo Cavalcante, alias ‘Spok’.

Hanggai (China)
Lowlands kondigde ze vorig jaar aan als “een wonderlijke punkfolkmix van Mongolen en Chinezen”. In werkelijkheid is Hanggai een groep Mongoolse musici die woonachtig zijn in China’s grootste metropool Bejing. Oprichter Il-Chi is afkomstig uit de florerende Chinese punkscene maar besloot zich enkele jaren geleden zijn Mongoolse Roots als uitgangspunt voor zijn muziek te nemen. En niet zonder succes, getuige hun optredens op de Europese festivals als Roskilde, Sziget, Womad en zelfs het metal mega festival Wacken Open Air.

Amsterdam Klezmer Band feat. Kyteman en zijn blazerssectie (NL)
De kern van het repertoire van de Amsterdam Klezmer Band is Oost-Europese Joodse muziek met zigeuner en balkan invloeden. Sinds de oprichting van de band in 1996 door altsaxofonist Job Chajes heeft de band een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In no time is de band wereldberoemd in Amsterdam en ver daarbuiten door de vele spetterende optredens op pleinen, in parken en kroegen. De laatste jaren zijn die locaties vervangen door de gerenomeerde podia en festivals overal ter wereld. 

Jah6 (NL)
Geloof het of niet, maar reggae en het levenslied, twee ogenschijnlijk ver uit elkaar liggende muziekgenres, blijken uitzonderlijk goed bij elkaar te passen. Jah6 bestaat uit gerenommeerde muzikanten uit Beef, Gotcha! Allstars en Mala Vita. Samen hebben zij een bijzonder mooi repertoire samengesteld uit de vele klassiekers van o.a. André Hazes, Tante Leen, Willy Alberti en Ramses Shaffy. Uitgevoerd in dub tot ska en van reggae tot nyahbinghi met de doorleefde stem van Herman Havertong. Eindelijk dansen op smartlappen!

Kuenta i Tambú (NL, Curaçao)
Kuenta i Tambú speelt een moderne en zeer eigenzinnige versie van de traditionele Afro-Antilliaanse Tambú. Dat betekent opzwepende percussie en zang in een spannende combi met keyboards en elektronica. Voeg daarbij de latin (street) dansers en je weet dat het warm gaat worden. Heel warm.  

Bomb Diggy (NL)
De muziek op Bomb Diggy is een combi van wereldmuziek en elektronische muziek. Denk hierbij aan: nueva-cumbia, afrobass, kuduro, booty, soca, digital ragga, dubstep, baile funk, dabke, junglebounce en dancehall. Maar tegen de tijd dat u dit leest zijn er al minimaal 2 nieuwe stijlen bijgekomen.