Barricade - Leoni Jansen & Izaline Calister

op .

Kik - Leoni Jansen en Izaline Calister - Barricade - foto Hessel Stuut croppeVoor het eerst staan ze samen in een eigen theaterproductie: Leoni Jansen en Izaline Calister, zangeressen, liedjesschrijfsters en programmamaaksters. Jansen en Calister zingen in BARRICADE liedjes die verandering teweeg hebben gebracht en vertellen het verhaal erachter. Muziek die de wereld op de been hield tijdens De Tweede Wereldoorlog, de dictatuur in Latijns-Amerika en ten tijde van de slavernij en Apartheid. Elke avond komt een bekende politicus, opiniemaker of nieuwsbrenger langs om over zijn/haar favoriete protestsong te vertellen. De voorstelling BARRICADE gaat op 8 november in première in De Kleine Komedie in Amsterdam en is tot en met januari 2015 te zien in diverse theaters in het land.

Bekijk hier de trailer.

 


Waar was jij toen Free Nelson Mandela werd gezongen? Wat is het verhaal achter Big Yellow Taxi van Joni Mitchell of West Wind van Miriam Makeba? Waarom werd een heel continent geïnspireerd door de stem en liedjes van Mercedes Sosa, zoals Gracias a la Vida? Daarna rest de vraag: welke protestsongs zijn er nú? Waiting on the World to Change? The answer, my friend, is blowin’ in the wind.

Deze zomer was een voorproefje van BARRICADE te zien op de Parade in Utrecht en in Amsterdam. De Volkskrant gaf de voorstelling vier van vijf sterren (****).

BARRICADE
Izaline Calister: zang
Leoni Jansen: zang en gitaar
Erik Rutjes (gewerkt met o.a. Do, Wende Snijders, Gino Vannelli): gitaar en backingvocals
Phaedra Kwant (gewerkt met o.a. Krystl, Claudia de Breij, Veldhuis & Kemper): bas en backingvocals

Wisselende gasten, waaronder Ad van Liempt, Alexander Rinnooy Kan, Maartje van Weegen, Sheila Sitalsing, Nebahat Albayrak, Tom Egbers, Petra Stienen en Kathleen Ferrier.

regie-adviezen: Jan-Eric Hulsman
naar een idee van Kathleen Ferrier
research: Leoni Jansen, Izaline Calister en Kathleen Ferrier

Over Leoni Jansen
Op haar repertoire staan Afrikaanse liedjes, Keltische folksongs en tijdloze popliedjes en ballads. Daarnaast begeleidt en regisseert Leoni diverse theaterconcerten, zo werkte ze onder meer met Giovanca, Room Eleven en Sensuàl. Ze is ook verantwoordelijk voor de Afrikaanse theaterprogramma’s The African Mama’s, Daughters of Africa, Out of Africa en African Angels en de vier edities She Got Game.
De rode draad in haar werk is dat ze bruggen slaat tussen verschillende culturen. In de loop der jaren zingt Leoni met vrouwelijke topsterren uit verschillende continenten en met vele buitenlandse wereldmuzikanten, waaronder Toumani Diabaté, Les Frères Guissé en Youssou N’Dour. Voor haar inspanningen als Nederlandse ambassadrice van wereldmuziek wordt zij in 2006 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Als zangeres maakt Leoni diverse theatervoorstellingen, onder meer het drieluik Second Wind over haar persoonlijke tocht naar Santiago de Compostela, The Third Road over haar moeder en Geheim waarin ze het verhaal over haar vader vertelt.
Daarnaast ontwikkelt ze theaterprogramma's met andere muzikanten, waaronder Santiago met Eric Vaarzon Morel. Inmiddels heeft Leoni Jansen meerdere solo-cd’s op haar naam staan, onder meer Three Magic Little Words, Heart Strings & Loose Ends, Second Wind, The Third Road en The Storyteller.
www.leoni.nl

Over Izaline Calister
Izaline Calister, Edison winnares 2009, heeft als singer-songwriter de afgelopen twaalf jaar een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa en meer recentelijk Bendisiona leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribische gebied nummer 1 - hits op. Haar studioalbums Sono di un Muhé, Mariposa, Krioyo, Kanta Hélele en Speransa zijn wereldwijd uitgebracht.
De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Met haar zelfgeschreven nummers, veelal in het Papiaments, heeft Izaline opgetreden door heel Europa, Indonesië, USA en Zuid-Amerika en speelde op vele festivals in binnen- en buitenland zoals Cape Town Jazz Festival, Rome Jazz Festival, Cervantino Festival Mexico, Sofia en het North Sea Jazz Festival.
De BBC vertoont een minidocumentaire over Izaline in 2006. In 2007 zingt Izaline tijdens het Bevrijdingfestival, begeleid door het Metropool Orkest voor de Koningin. In 2010 werd Izaline door de Verenigde Naties gevraagd om een lied te vertolken op hun hoofdkantoor in New York tijdens de nagedachtenis aan de slavernij, in samenwerking met  de wereldberoemde gitarist en producer Nile Rodgers (Chic). Er volgen nog meer samenwerkingen, onder meer met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en rapper Fresku, met wie ze het nummer Cirkels maakt. Haar laatste studioalbum Kandela verschijnt in 2012 en ontvangt wederom lovende recensies. In 2013 speelt Izaline in twee muziektheaterproducties van het Volksoperahuis en zingt ze met het Metropole Orkest (Viering 200 jaar Koninkrijk). Met dit orkest treedt ze ook op tijdens de openingsavond van North Sea Jazz Curaçao 2014.
www.izalinecalister.com


SPEELLIJST
10 okt 2014    Lelystad            Agora Theater en Congrescentrum (try-out)
18 okt 2014    Vught            Theater de Speeldoos (try-out)
28 okt 2014    Oss            Theater De Lievekamp (try-out)
29 okt 2014    Gouda            De Goudse Schouwburg (try-out)
30 okt 2014    Drachten            Schouwburg De Lawei
01 nov 2014    Zaltbommel        De Poorterij
05 nov 2014    Apeldoorn        Theater & Congres Orpheus
08 nov 2014    Amsterdam        De Kleine Komedie (PREMIÈRE)
19 nov 2014    Hellevoetsluis        Theater Twee Hondjes
06 dec 2014    Hoogeveen        Theater De Tamboer
12 dec 2014    Tiel            Schouwburg Agnietenhof
19 dec 2014    Capelle aan den IJssel    Isala Theater
20 dec 2014    Groningen        De Oosterpoort
08 jan 2015    Schiedam        Theater aan de Schie - locatie Wennekerpand
09 jan 2015    Roden            Theater de Winsinghhof
10 jan 2015    Den Helder        Schouwburg De Kampanje
16 jan 2015    Dordrecht        Schouwburg Kunstmin - Locatie Energiehuis
17 jan 2015    Arnhem            Schouwburg Arnhem
23 jan 2015    Heiloo            Theater De Beun
24 jan 2015    Delft            Theater de Veste
27 jan 2015    Veenendaal        Theater De Lampegiet
29 jan 2015    Alkmaar            TAQA Theater De Vest
30 jan 2015    Amsterdam        Theater de Meervaart
31 jan 2015    Zoetermeer        Stadstheater


Barricade is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het vfonds.