Nynke Laverman - slow album release

op .

Nynke Laverman PLANT kleinZangeres Nynke Laverman introduceert de Slow Album Release. Over de periode van een jaar laat ze haar nieuwe album Plant groeien en brengt ze het nummer voor nummer uit - elk vergezeld door een podcast die het thema van die specifieke song behandelt. Voor deze podcasts interviewt Nynke samen met Lex Bohlmeijer wetenschappers, filosofen en podiumkunstenaars die haar inspireren, onder wie natuurfilosoof Matthijs Schouten, schrijver/klimaatactivist Eva Rovers en cabaretier Jochem Myjer.
Bekijk hier de videoclip van de eerste single Your Ancestor.

 

Ze stond in de startblokken, maar door de maatregelen rondom COVID-19 zag Nynke zich gedwongen de tournee van Plant, welke zou starten in januari, uit te stellen naar het najaar van 2021. Het live-contact met haar publiek mist ze enorm, maar het uitstel biedt ook nieuwe mogelijkheden. “Het geeft me de kans om de tijd te nemen, tijd om de nummers elk met volledige aandacht naar buiten te brengen en zo het album, ook bij de luisteraars, te laten groeien. Plant is een pleidooi voor het zoeken, het niet-weten en het nemen van tijd. Dus deze nieuwe vorm past perfect”, aldus Nynke.

Het album Plant laat een nieuwe Nynke Laverman horen. Ze kruipt in het fluisterregister van haar stem, waarbij kwetsbare, ijle soundscapes en spoken word elkaar afwisselen. Juist door minder te doen, het soms niet te weten en zachter te zingen, is haar oproep luider dan ooit: wie willen we zijn als mens?

Samen met radiomaker Lex Bohlmeijer (De Correspondent, Radio 4) interviewt Nynke wetenschappers, filosofen, activisten, reizigers en andere podiumkunstenaars die haar inspireren. Elke podcast stelt een bepaalde gast en een nieuw nummer van Plant centraal. In de in totaal twaalf gesprekken komen onder meer schrijver/klimaatactivist Eva Rovers, cabaretier Jochem Myjer, natuurfilosoof Matthijs Schouten en psychiater/filosoof Damiaan Denys aan het woord.

Na de eerste single Your Ancestor, waarin Nynke in de huid kruipt van een berouwvolle Homo Economicus in haar nadagen die de komende generaties toespreekt, verschijnt op 20 november 2020 het nummer Tree Tree. Vergezeld door een videoclip gemaakt door videokunstenaar Douwe Dijkstra. Natuurfilosoof Matthijs Schouten legt in de bijbehorende podcast uit hoe ons westerse wereldbeeld volledig bepaalt hoe we met onze omgeving omgaan: "Als wij door een bos lopen, zien we een verzameling bomen die je kan kappen, terwijl bijvoorbeeld de Karen in Myanmar levende aanwezigheden zien, waarmee ze in gesprek zijn." Over Tree Tree zegt hij: “Een fascinerend lied, omdat er een wereldbeeld achter ligt dat haaks staat op ons westerse wereldbeeld. In het westen vragen wij bomen niks. Maar als we naar een duurzame toekomst toe willen als mensheid, denk ik dat we dit wereldbeeld weer moeten verinnerlijken.”

Plant groeit door tot in september 2021, wanneer het gehele album mét een extra track als CD zal verschijnen in een prachtig vormgegeven 10-inch hoes. Op 15 oktober 2021 gaat de multidisciplinaire voorstelling Plant in première in DeLaMar in Amsterdam en tourt daarna door het land.

nynkelaverman.nl