Nynke Laverman - Wachter

op .

Nynke door Femke Teussink 1 KLEINRuim drie jaar na de wereldwijde release van ALTER, is de opvolger in zicht: deze zomer brengt Nynke Laverman haar nieuwe album WACHTER uit. Een muzikale ode aan de kunst van het wachten, waarin ze de kracht van taal nog sterker laat spreken dan voorheen. De sound is rauwer en meer beatgericht, met een hoofdrol voor de cello. WACHTER verschijnt op 10 juni, Nynke presenteert het album tijdens het Oerol Festival op Terschelling op 11 juni. In het najaar volgt een tour langs de theaters.
Luister hier naar de eerste single JEFTE. Bekijk hier de trailer van de tour.

WACHTER
Je zou kunnen zeggen: leven is wachten. Maar je kunt ook zeggen: wachten is leven.
Het vijfde album van Nynke Laverman gaat over de kunst van het wachten. Niet het wachten op de bus of het wachten op je beurt bij de bakker, maar het vooralsnog niet reageren, het vooralsnog niet ingrijpen. Wachten als levenshouding, met de natuur als voorbeeld.
“In onze westerse wereld zijn we gewend om het leven continu te sturen. We duwen en trekken aan de natuur; gewassen moeten sneller groeien, meer vrucht dragen. Nog even en we bestellen in plaats van voorspellen een regenbui. Terwijl: gewassen groeien. Hemelwater valt. Heb geduld, durf te laten ontstaan, durf te laten rijpen. Wacht.”
Altijd is er de drang naar vernieuwing. Met dit album zoekt Nynke meer dan ooit de muziek in de taal zelf. Naast liedjes bevat het album een zeven minutenlang gesproken gedicht waarin ze zich via de klank van haar moedertaal, het Fries, laat leiden naar de inhoud. Een intense ode aan de bosuil, toonbeeld van geduld en waakzaamheid, die op het juiste moment zijn krachten weet te bundelen en in actie komt. Een ware wachter. In de songs ontvouwt zich een wereld waarin ze de zoektocht naar eenheid bezingt; eenheid van man en vrouw, van mens en natuur, van leven en dood. Ze schreef en produceerde het album samen met haar man Sytze Pruiksma, wat een rauw en beatgericht geluid heeft opgeleverd, met een hoofdrol voor de cello.

NYNKE LAVERMAN
Met haar debuutalbum Sielesâlt viel ze meteen op. In 2003 liet Nynke Nederland kennismaken met de ‘Friese fado’, het traditionele lied uit Portugal gezongen in haar moedertaal, het Fries. Het album behaalde de Gouden status en Nynke ontving de Piter Jelles-priis, een literaire prijs voor haar vertalingen.
Met elk album zocht Nynke opnieuw naar muzikale vernieuwing en verdieping, met de Friese taal als constante factor. Ze liet zich inspireren door verschillende landen en culturen waaronder Portugal, Mexico, Spanje en Mongolië. In dit laatste land verbleef ze een maand bij een nomadenfamilie op de steppe, waaruit het album Nomade voortkwam. Voor het eerst schreef ze alle nummers zelf. In 2010 werd dit album bekroond met een Edison. Alter (2013) nam ze op in Madrid met de beroemde Spaanse producer Javier Limón. Hiermee zette ze de stap naar de internationale podia; het album verscheen wereldwijd en er volgde een Europese tour.
De kracht van diversiteit is iets waarvoor ze wil staan in haar werk. “Ik geloof daar heilig in. Diversiteit in natuur, mensen, culturen, talen, ideeën, is de sleutel tot overleving op de lange termijn en tot een fijne en gezonde leefomgeving überhaupt. Dat is één van de redenen waarom ik bewust kies voor het Fries als zangtaal, om te laten horen wat we in dit land rijk zijn, vaak zonder het zelf te beseffen.”

NYNKE LAVERMAN LIVE
19 MEI – TRYATER, LEEUWARDEN (TRY OUT)
20 MEI – TRYATER, LEEUWARDEN (TRY OUT)
10 T/M 19 JUNI – OEROL, KERK VAN MIDSLAND, TERSCHELLING (2X PER DAG, 13:30 EN 16:30)
PREMIÈRE: 11 JUNI OM 13:30

NAJAARSTOUR:
05 oktober - Oosterpoort, Groningen
08 oktober - De Zeeuwse Concertzaal, Middelburg
14 oktober - De Nieuwe Kerk, Den Haag
26 oktober - Tivoli Cloud Nine, Utrecht
03 november - De Lawei, Drachten
05 november - Jazzy Tiel, Tiel
25 november - LantarenVenster, Rotterdam
27 november - De Harmonie, Leeuwarden
28 november - DeLaMar, Amsterdam
7 januari 2017 - LUX, Nijmegen

www.nynkemusic.com