Nynke Laverman 'Alter'

albumcover_Nynke_Alter_kleinZangeres Nynke Laverman, bekend van Friestalige fado’s, brengt op 12 april 2013 het nieuwe album ‘Alter’ uit. Met het gebruik van het oeroude instrument ‘Noardske balke’ gecombineerd met marimba en Spaanse gitaar heeft Nynke zich laten inspireren door de warme klanken uit het Zuiden. ‘Alter’ is opgenomen in Madrid met producer Javier Limón, één van de meest toonaangevende producers in de mediterrane muziekwereld. Er is al veel belangstelling vanuit het buitenland: het album wordt in 37 landen uitgebracht. In Nederland presenteert Nynke het album op 15 mei in De Lawei, Drachten en op 16 mei in De Duif, Amsterdam.

Klik hier voor een filmpje Making of Alter.Over ‘Alter’
Nynke’s vocale talent trok de aandacht van producer/flamencogitarist Javier Limón: deze toonaangevende producer won meerdere Latin Grammy Awards, is de man achter het opzienbarende debuut van zangeres Buika en werkte met zangeressen als Mariza, Estrella Morente en Yasmin Levi. Javier Limón: “De Friese taal is erg melodieus. In Nynke’s muziek hoor je het landschap terug: de weidsheid, de lange lijnen en de dramatiek van de overweldigende luchten. En dan is er uiteraard die uitzonderlijke stem; wanneer Nynke begint te zingen, gebeurt er iets.”
Javier heeft de plaat geproduceerd en speelt flamenco gitaar en bouzouki. Sytze Pruiksma bespeelt een keur aan instrumenten waaronder het eeuwenoude Friese instrument de Noardske balke. Aanvullende muzikale bijdrages (bugel, mondharmonica, cajón, flamenco-zang) werden geleverd door verschillende Spaanse muzikanten.  
Bijna alle teksten zijn door Nynke zelf geschreven. Met haar karakteristieke poëtische stijl heeft ze een lofzang gemaakt op de lente, de liefde, op de cyclus van geboorte en dood en bezingt ze de gevoelens die het Friese landschap bij haar oproepen.

Over Nynke
Nynke Laverman zingt in haar moedertaal, het Fries. Een taal met een rijke historie en een verrassende poëtische kracht. Al sinds de start van haar carrière laat Nynke zich inspireren door muziek van over onze landsgrenzen, van de Portugese fado tot verschillende Latijns Amerikaanse stromingen. Ze heeft ondertussen een volkomen eigen stijl ontwikkeld, waarin duidelijk de mediterrane muziekgenres doorklinken en waarin de Friese taal een centrale rol speelt. Ze maakte tot nu toe drie albums die bekroond werden met onder andere een Gouden Plaat en een Edison.
Nynke bracht in 2003 haar debuutalbum ‘Sielesâlt’ uit, een jaar na haar afstuderen aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Op dit album introduceerde zij de ‘Friese fado’, een combinatie die nog niet eerder gehoord was. Ze vertaalde gedichten van Slauerhoff in het Fries en zong ze op composities van Custódio Castelo. Het album behaalde de Gouden status en Nynke ontving de Piter Jelles-priis, een literaire prijs voor haar vertalingen.
In 2005 maakte ze haar tweede album ‘De Maisfrou’. Ditmaal diende Mexico als voedingsbodem en liet Nynke de teksten schrijven door de Friese dichteres Albertina Soepboer. Mexicaanse, Cubaanse en Argentijnse invloeden zorgden voor een uitbundiger album. De tournee eindigde in een volledig uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.
Voor haar derde album ‘Nomade’ (2009) trok Nynke ter inspiratie naar de steppen van Mongolië waar ze een maand lang verbleef bij een nomadenfamilie. Voor het eerst schreef ze alle teksten zelf. In 2010 werd ‘Nomade’ bekroond met een Edison.
Op 12 april 2013 verschijnt het nieuwe album ‘Alter’.

Live
14 mei Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht (try-out)
15 mei De Lawei, Drachten (CD-presentatie)
16 mei De Duif, Amsterdam (CD-presentatie)


www.nynkelaverman.nl