Karsu plays Atlantic Records

op .

 125Karsu door Zeynel Abidin Aggul liggend kopieKarsu, winnaar van de Edison Jazzism Publieksprijs 2016, gaat weer de theaters in! In haar nieuwe programma ‘Karsu plays Atlantic Records’ vertelt ze het verhaal van Ahmet Ertegün, een Turkse ambassadeurszoon en de oprichter van Atlantic Records zeventig jaar geleden. Een jonge man die de destijds geldende conventies aan zijn laars lapte en mensen door middel van muziek wilde verbinden. Hij stond aan de wieg van de carrières van o.a. Ray Charles, Aretha Franklin, The Rolling Stones en Cher. In ‘Karsu plays Atlantic Records’ maakt Karsu, zoals we van haar gewend zijn uiteraard op geheel eigen wijze, een muzikale reis door Ertegüns geschiedenis.
De voorstelling is vanaf februari 2018 te zien door het hele land. Bekijk hier de trailer.

Karsu heeft zelf opgetreden op de plek waar het allemaal begon voor Ertegün: een ruimte in de villa van zijn vader, de allereerste Turkse ambassadeur in de Verenigde Staten, in Washington. In dát zaaltje organiseerde Ertegün in de jaren 40 van de vorige eeuw concerten van onder meer Duke Ellington en Ella Fitzgerald. De plek waar Karsu voor het eerst Ertegüns verhaal hoorde en direct was geraakt; een buitenlander, iemand uit een andere cultuur, die lak heeft aan de conventies van de Amerikaanse meerderheid. Iemand die wil verbinden met muziek. Ahmet Ertegün lette daarbij niet op huidskleur, sekse of seksuele geaardheid. Iedereen kwam bij hem letterlijk door de voordeur naar binnen: zeer ongebruikelijk in het Amerika van die tijd.

Karsu, zelf ook van Turkse komaf, vertelt met ‘Karsu plays Atlantic Records’ (regie: Leoni Jansen) voor het eerst echt een verhaal aan de hand van een concert. Een voor Nederland relatief onbekend verhaal, maar een verhaal van grote relevantie. Het verhaal van Ahmet Ertegün en de beginjaren van Atlantic Records.

Karsu
Zangeres en pianiste Karsu (Amsterdam, 1990) heeft in haar nog jonge carrière al in meer dan twintig landen opgetreden, stond drie keer in de befaamde Carnegie Hall in New York en speelde twee keer op het North Sea Jazz Festival. In september 2015 verscheen haar tweede studioalbum ‘Colors’, waarvoor ze in juni 2016 de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst mocht nemen. In 2017 speelde ze in de theaters ‘Play My Strings’, waarin ze voor het eerst een diepere inhoudelijke invulling gaf aan haar theaterconcert. Het Parool gaf Karsu vier (van de vijf) sterren en schreef: “Haar stem is een machtig wapen dat in het Engels kraakhelder en zeer toegankelijk klinkt, terwijl hij in het Turks ontroert en mystificeert.” en “Bruggenbouwer is een te zwak woord, Karsu ziet het water niet eens.”

'
Karsu plays Atlantic Records' - theatertour 2018
11 jan AMSTERDAM Podium Mozaiek (try-out)
07 feb DE MEERN Podium Hoge Woerd - Leidsche Rijn (try-out)
16 feb ZAANDAM Zaantheater
17 feb RIJSSEN Het Parkgebouw
22 feb AMSTELVEEN Schouwburg Amstelveen
23 feb ENSCHEDE Grote Kerk (Muziekkwartier)
24 feb DELFT Theater de Veste
01 mrt OLDENZAAL Stadstheater De Bond
02 mrt VEGHEL Theater de Blauwe Kei
03 mrt ROTTERDAM Theater Walhalla
04 mrt DEN BOSCH Verkadefabriek (matinee)
09 mrt HOOFDDORP Schouwburg De Meerse
10 mrt HEERENVEEN Posthuis Theater
11 mrt ALMELO Theaterhotel Almelo (matinee)
16 mrt GOIRLE Cultureel Centrum Jan van Besouw
17 mrt GOUDA De Goudse Schouwburg
18 mrt ALMERE Kunstlinie Almere Flevoland
21 mrt LEEUWARDEN Stadsschouwburg De Harmonie
22 mrt DRACHTEN De Lawei
23 mrt ZOETERMEER Stadstheater
24 mrt UTRECHT TivoliVredenburg
30 mrt ROTTERDAM De Doelen
31 mrt VALKENSWAARD Theater De Hofnar
06 april OSS Theater De Lievekamp
07 april VLAARDINGEN Stadsgehoorzaal Vlaardingen
13 april HENGELO Schouwburg Hengelo
14 april RAALTE HOFtheater
15 april AMSTERDAM De Kleine Komedie
20 april SITTARD Stadsschouwburg Sittard-Geleen
21 april HEILOO Theater de Beun
07 mei ENSCHEDE Openluchttheater UT
11 mei CAPELLE AAN DEN IJSSEL Isala theater
12 mei AMSTERDAM De Meervaart

www.karsu.nl