Karsu - Holland Doc & North Sea Jazz

op .

albumhoes Karsu Confession kleinDe documentaire ‘Karsu’, gemaakt door Gouden Kalf winnares Mercedes Stalenhoef, wordt woensdag 3 juli om 22:55 uur uitgezonden in Holland Doc op Nederland 2. De film volgt zangeres/pianiste Karsu Dönmez in haar zoektocht naar zichzelf tussen twee culturen. In november 2012 ging de documentaire in première in Pathé Tuschinski, tijdens het IDFA.

Inmiddels is Karsu’s nieuwe single ‘Gesi Bağlari’ uit, afkomstig van haar debuut studioalbum ‘Confession’ dat eind vorig jaar verscheen.

Sinds de release van het album heeft Karsu in twaalf landen opgetreden: onder meer in Brazilië, Marokko en Indonesië. Bekijk hier een live opname van ‘Gesi Bağlari’ voor de Belgische televisie.

Volgend weekend speelt Karsu met haar band op het North Sea Jazz Festival: zaterdag 13 juli om 20:15 uur in Mississippi.

 

Over KARSU
Van jongs af aan is Karsu gefascineerd door muziek. Op haar zevende krijgt Karsu een piano en begint met het leren van klassieke stukken van Mozart, Bach en Beethoven. Maar haar interesse rijkt verder en Karsu leert ook modern jazz-repertoire en Turkse liedjes spelen. Dat Karsu kan zingen ontdekte ze toen ze mee deed aan een schoolwedstrijd. Vervolgens trad ze regelmatig op in haar vader’s restaurant Kilim in Amsterdam. Het smaakte naar meer. Toen ze in 2007 werd uitgenodigd om te komen spelen in Carnegie Hall in New York, ging het snel. Het werd opgepikt door de Nederlandse media en uit landen als Indonesië, Duitsland, Suriname en Groot-Brittannië kwamen vervolgens uitnodigingen om op te komen treden. Inmiddels heeft Karsu drie keer in Carnegie Hall gestaan, stond ze op het North Sea Jazz Festival en speelde ze in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.  
In oktober 2012 verscheen haar debuutalbum ‘Confession’. Hoewel jazz de rode draad vormt door haar repertoire, maakt ze op ‘Confession’ uitstapjes naar onder meer tango, bossanova en pop. Karsu’s teksten gaan over liefde en verdriet en zijn soms een weergave van de harde werkelijkheid van het dagelijks leven. Naast de zelfgeschreven liedjes, staan er op het album drie Turkse nummers, waaronder ‘Çok Uzaklarda’.

De nieuwe single ‘Gesi Bağlari’ is een traditional geschreven eind 1800. Het verhaal speelt zich af rondom het gebied Kayseri, midden Anatolië. De dochter van de eigenaar van de druivengaard is verliefd op een van de medewerkers. Vader is het niet eens met deze relatie en steekt er een stokje voor door een ‘villa’ te bouwen voor zijn dochter, zodat de jongen haar niet meer kan bereiken. Het loopt verdrietig af: ze hoort later dat hij is overleden en zingt dit liedje.


LIVE
13 juli North Sea Jazz Festival, Rotterdam
6 september Prinsengracht concert, Meppel
8 september Haags Uit Festival, Den Haag