Karsu nieuwe video en docu in bioscopen

albumhoes_Karsu_Confession_kleinDe documentaire ‘Karsu’, gemaakt door Gouden Kalf winnares Mercedes Stalenhoef, is vanaf 14 februari te zien in de Nederlandse filmtheaters. De film is een intiem portret van de Amsterdamse singer-songwriter Karsu Dönmez. ‘Karsu’ volgt de getalenteerde zangeres in haar zoektocht naar zichzelf tussen twee culturen. In november 2012 ging de documentaire in première in Pathé Tuschinski, tijdens het IDFA.

Karsu lanceerde in oktober 2012 haar debuut studioalbum ‘Confession’, dat warm werd ontvangen door de schrijvende pers. Zo kreeg het album van onder meer NRC, Nu.nl en Jazzism vier (van de vijf) sterren of meer. De videoclip van de nieuwe single ‘Crime’ is nu te zien op Youtube.

 


In het nummer 'Crime' beschrijft Karsu het leven van een schizofrene vrouw. Karsu: “Niets is wat het lijkt. Met de videoclip probeer ik de kijker mee te voeren in een psychotische wereld, die niet meteen duidelijk is en een dubbele cliffhanger heeft.”


Over de film ‘Karsu’
Karsu Dönmez, een getalenteerde singer-songwriter uit Amsterdam – door kenners de Nederlandse Norah Jones genoemd - begon haar carrière in het restaurant van haar Turkse ouders. Vol passie brengt ze haar eigen liedjes ten gehore. Haar teksten schrijft zij midden in de nacht, als het doodstil is. Ze komen uit het diepste van haar ziel en lijken heel persoonlijk, maar Karsu ontkent hardnekkig dat ze over haar leven gaan. Langzaam maar zeker neemt ze ons mee in haar geheimen, die nauw verbonden zijn met Turkse tradities. Opgroeiend tussen Turkse en Nederlandse normen en waarden zoekt Karsu haar eigen weg. Drie jaar lang volgde filmmaakster Mercedes Stalenhoef (bekend van de succesvolle documentaire ‘Carmen meets Borat’) de reis van Karsu, door adolescentie en de muziekwereld. Het resultaat is een intiem portret van een zangeres die droomt van een platencontract, het conservatorium en de liefde. Haar trotse ouders steunen en beschermen haar, terwijl zij opklimt naar de legendarische Carnegie Hall in New York.
Bekijk hier de trailer.


Over zangeres Karsu

Van jongs af aan is Karsu gefascineerd door muziek. Op haar zevende krijgt Karsu een piano en begint met het leren van klassieke stukken van Mozart, Bach en Beethoven. Maar haar interesse rijkt verder en Karsu leert ook modern jazz-repertoire en Turkse liedjes spelen. Dat Karsu kan zingen ontdekte ze toen ze mee deed aan een schoolwedstrijd. Vervolgens trad ze regelmatig op in haar vader’s restaurant Kilim in Amsterdam. Het smaakte naar meer. Toen ze in 2007 werd uitgenodigd om te komen spelen in Carnegie Hall in New York, ging het snel. Het werd opgepikt door de Nederlandse media en uit landen als Indonesië, Duitsland, Suriname en Groot-Brittannië kwamen vervolgens uitnodigingen om op te komen treden. Inmiddels heeft Karsu drie keer in Carnegie Hall gestaan, stond ze op het  North Sea Jazz Festival en speelde ze in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.  
In oktober 2012 verscheen haar debuutalbum ‘Confession’. Hoewel jazz de rode draad vormt door haar repertoire, maakt ze op ‘Confession’ uitstapjes naar onder meer tango, bossanova en pop. Karsu’s teksten gaan over liefde en verdriet en zijn soms een weergave van de harde werkelijkheid van het dagelijks leven. Naast de zelfgeschreven liedjes, staan er op het album drie Turkse nummers, waaronder ‘Çok Uzaklarda’.


www.karsu.nl