Karsu release debuut studioalbum

albumhoes_Karsu_Confession_kleinCONFESSION is het langverwachte eerste studioalbum van tekstschrijver, componiste en pianiste Karsu Dönmez. Karsu kreeg nationale bekendheid vanwege haar optreden in de fameuze Carnegie Hall in New York. Ze werd uitgenodigd door programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman en maakte tussendoor kennis met Koningin Beatrix en Bill Clinton. Nu is er eindelijk haar debuutalbum. CONFESSION laat een mix van jazz, blues, pop en etnische invloeden horen. Op dinsdag 16 oktober presenteert Karsu het album in North Sea Jazz Club in Amsterdam. CONFESSION is vanaf 19 oktober verkrijgbaar in de winkel. Bekijk hier de videoclip van de eerste single ‘Play My String’.
Over KARSU
Van jongs af aan is Karsu gefascineerd door pianomuziek. Karsu: "Ik zag als kind pianisten op Tv met lange wapperende haren, professor Einstein-achtige types - ik dacht, dat is pas echt cool en ik hield gelijk van de melodieën die ze speelden.”  Op haar zevende krijgt Karsu een piano en begint met het leren van klassieke stukken van Mozart, Bach en Beethoven. Maar haar interesse rijkt verder en Karsu leert ook modern jazz-repertoire en Turkse liedjes spelen.
Dat Karsu kan zingen ontdekte ze toen ze mee deed aan een schoolwedstrijd. Vervolgens trad ze regelmatig op in haar vader’s restaurant Kilim in Amsterdam. Het smaakte naar meer. Toen ze in 2007 werd uitgenodigd om te komen spelen in Carnegie Hall in New York, ging het snel. Het werd opgepikt door de Nederlandse media en uit landen als Indonesië, Duitsland, Suriname en Groot-Brittannië kwamen vervolgens uitnodigingen om op te komen treden. Inmiddels heeft Karsu voor een tweede keer in Carnegie Hall gestaan, stond ze op het North Sea Jazz Festival en speelde ze in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.  


Over CONFESSION
Op CONFESSION staan grotendeels door Karsu zelfgeschreven nummers. Samen met producers Nelson&Djosa, het duo dat hoge ogen gooide met het album ‘Elle’ van Ntjam Rosie, werkte Karsu ruim een jaar aan de verfijning van haar liedjes. Hoewel jazz de rode draad vormt door haar repertoire, maakt ze op CONFESSION uitstapjes naar onder meer tango, bossanova en pop. Karsu’s teksten gaan over liefde en verdriet en zijn soms een weergave van de harde werkelijkheid van het dagelijks leven. In ‘Crime’ beschrijft Karsu het leven van een schizofrene vrouw. Karsu: “Ze wil van haar verschillende personages af en besluit ze een voor een te vermoorden. Maar lukt het haar? Of wordt ze weer iemand anders?” Een luchtiger nummer is ‘I Might Be’. Karsu: “Dit nummer gaat over wat ik allemaal wel niet wilde worden als klein meisje. Dat ik nu een leven vol muziek heb is toch wel heel, heel erg leuk . Ik ben nu een grote meid en kan doen en laten wat ik wil, haha!”
Naast de zelfgeschreven liedjes, staan er op het album drie Turkse nummers, waaronder ‘Çok Uzaklarda’. Dit lied is oorspronkelijk van Loreina McKennitt (Canada) en was eind jaren ‘90 een zomerhit in veel landen rondom de Middellandse Zee. In Turkije werd het gezongen door de zangeres Nulifer. Karsu zingt dit nummer al jaren tijdens haar live-concerten en kreeg van McKennitt toestemming het op haar album te mogen zetten.


KARSU live:
16 oktober 2012         North Sea Jazz Club, Amsterdam (CD-PRESENTATIE)
21 oktober 2012         Schouwburg, Deventer
25 oktober 2012         Theater Zuidplein, Rotterdam
1-10 november 2012    tour Indonesië
6 januari 2013             Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam (matinee)
16 januari 2013           Theater aan t Vrijthof, Maastricht
20 januari 2013           De Lieve Vrouw, Amersfoort
2 februari 2013           Arenbergsschouwburg, Antwerpen
15 februari 2013         De Vooruit, Gent
16 februari 2013         Stadsgehoorzaal, Kampen
23 februari 2013         Theater Dakota, Den Haag
29 maart 2013            Zaantheater, Zaandam
6 april 2013                Grote Kerk Schouwburg, Enschede
13 april 2013              Agnietenhof, Tiel
20 april 2013              Schouwburg De Meerse, Hoofddorp    

Karsu (zang, piano), Orville Breeveld (gitaar), Sebastiaan Cornelissen (drums & percussie), Dave Breidenbach (bas), Catalin Milea (fluit)

 

www.karsu.nl