Rufus Wainwright & Amsterdam Sinfonietta - programma

op .

 125Rufus Wainwright lrHet programma van de eerder aangekondigde nieuwjaarstournee 2017 van Amsterdam Sinfonietta en Rufus Wainwright is bekend. Voor de tour, die de titel ALL I WANT heeft gekregen, heeft Rufus Wainwright samen met het strijkorkest een heel persoonlijk programma samengesteld. Lees hieronder meer over de inhoudelijke invulling van het programma.

De tour start op 4 januari 2017 in Groningen, waarna onder meer Amsterdam, Utrecht en Rotterdam worden aangedaan.

Voor de tour, die de titel ALL I WANT heeft gekregen, heeft Rufus Wainwright samen met het strijkorkest een heel persoonlijk programma samengesteld. De Amerikaans-Canadese singer-songwriter heeft een grote passie voor opera. Van de grote operacomponisten Verdi, Puccini en Berlioz worden aria's en intermezzi gespeeld, en Wainwright zingt voor het eerst Tristes Aprets uit de opera Castor en Pollux van Rameau. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor Wainwright’s Canadese roots: hij speelt songs van zowel zijn ouders (Kate McGarrigle en Loudon Wainwright III) als van zijn tante (Anna McGarrigle). Ook brengt hij voor het eerst ‘I’m going in’ van de overleden zangeres Lhasa de Sela uit Montreal ten gehore en staan er nummers van de Canadese singer-songwriters Leonard Cohen en Joni Mitchell (‘All I Want’) op het programma. Tot slot heeft Wainwright, naast ouder werk, besloten het publiek te trakteren op nieuw, nog niet uitgebracht materiaal.

De jaarlijkse nieuwjaarstournee ‘Breder dan klassiek’ van Amsterdam Sinfonietta, waarbij het orkest een samenwerking aangaat met artiesten van buiten de klassieke wereld, is inmiddels een begrip. Elk jaar weer zorgt de kruisbestuiving, met in eerdere edities onder andere Patrick Watson, Bobby McFerrin, Wende en De Dijk, voor uitverkochte zalen.

Rufus Wainwright is één van de belangrijkste songwriters van deze tijd. Wainwright is een rasmuzikant die in alle grote zalen ter wereld staat. Zijn bohemian lifestyle en briljante mix van theatrale pop, vaudeville, jazz en folkmuziek maken hem uniek en volgens Sting ook “tijdloos”. Volgens Elton John is hij “the greatest songwriter on the planet”.
Ter gelegenheid van Shakespeare’s 400e sterfjaar schreef Wainwright de muziek bij negen sonnetten van Shakespeare, verzameld op zijn nieuwste album Take All My Loves dat in april 2016 op het label Deutsche Grammophon verscheen.
Wainwright heeft een grote passie voor opera en klassieke muziek; momenteel is hij bezig met het schrijven van zijn tweede opera, Hadrian, die in seizoen 2018-2019 in Canada met de uitvoering door The Canadian Opera Company in première gaat.

Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht door een aantal bevlogen musici. Inmiddels is het uitgegroeid tot een dynamisch en virtuoos ensemble dat optreedt over de hele wereld. Het strijkorkest speelt onder leiding van artistiek leider Candida Thompson en wordt geroemd om zijn innovatieve programmering en hechte samenspel.

AMSTERDAM SINFONIETTA & RUFUS WAINWRIGHT
‘BREDER DAN KLASSIEK’ CONCERTDATA:
04 januari 2017 De Oosterpoort, Groningen
05 januari 2017 Het Concertgebouw, Amsterdam
07 januari 2017 Stadsgehoorzaal, Leiden
08 januari 2017 Concertzaal, Tilburg
10 januari 2017 Theater de Spiegel, Zwolle
11 januari 2017 TivoliVredenburg, Utrecht
13 januari 2017 Muziekgebouw, Eindhoven
14 januari 2017 Muziekcentrum, Enschede
16 januari 2017 Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
17 januari 2017 Theater Heerlen, Heerlen