Wende & Amsterdam Sinfonietta - tour

op .

Wende vierkant credits PUPMAG. www.creativeagency.comDe jaarlijkse concertreeks ‘Breder dan klassiek’ van Amsterdam Sinfonietta, waarmee het strijkorkest de samenwerking aangaat met artiesten van buiten de klassieke wereld, is inmiddels een begrip. Elk jaar weer is de tour volledig uitverkocht. Na onder meer Patrick Watson, De Dijk en afgelopen jaar Ludovico Einaudi, deelt Amsterdam Sinfonietta in januari 2016 het podium met de veelzijdige zangeres en performer Wende. Ze geven tien concerten door heel Nederland.

 

De eerdere samenwerking met Wende in 2010 leverde een theatrale en muzikale caleidoscoop op. Het was een strak gechoreografeerde show vol onverwachte wendingen en muzikale vondsten. De nieuwe tour wordt geen vervolg, eerder een contrast. “Onze vorige show was heel uitbundig, met drums, gitaar en choreografie bovenop het strijkorkest. Nu willen we graag de intimiteit opzoeken. Ik zal ditmaal ook meer piano en gitaar spelen”, aldus Wende. Het thema: de liefde. “Het is een gevaarlijk onderwerp, ik weet het, de sentimentaliteit loert om de hoek. Maar ik ben juist geïnteresseerd in de betekenis van de liefde in de tijd waarin we nu leven.” Niet alleen haar eigen werk maar ook covers van Stromae, Purcell en David Bowie komen aan bod. “Ik zing onder meer ‘When I’m laid in earth’ uit Dido and Aeneas van Purcell. De boodschap van die muziek is heel romantisch. De uitdaging is dus: hoe krijgen we dit vertaald naar deze tijd?”

WENDE
Wende ontwikkelde zich de afgelopen jaren als performer en maker van eigen repertoire en shows binnen de theaterwereld en het popcircuit. Ze maakte meerdere albums en dvd’s, won diverse prijzen voor haar werk (o.a. de Gouden Harp, de Annie MG Schmidt prijs, twee Edisons). Met haar laatste album en het gelijknamig project Last Resistance scoorde Wende hoge ogen in de media. Wende maakt shows waarin ze alle theatrale elementen gebruikt om een verhaal te vertellen, ze zoekt naar het spanningsveld tussen theater, popmuziek, elektronische muziek en klassieke muziek. Daarbinnen onderzoekt ze de balans tussen het entertainment en het experiment.

AMSTERDAM SINFONIETTA
Amsterdam Sinfonietta is al 25 jaar lang het enige professionele strijkorkest in Nederland. Het ensemble bestaat uit 22 strijkers en speelt onder leiding van de violiste Candida Thompson, artistiek leider sinds 2003. In de jaarlijkse serie ‘Breder dan klassiek’ staat kruisbestuiving tussen verschillende muzikale werelden centraal.


AMSTERDAM SINFONIETTA & WENDE
‘BREDER DAN KLASSIEK’ CONCERTDATA:
07 jan 2016 Muziekcentrum, Enschede
08 jan 2016 De Oosterpoort, Groningen
09 jan 2016 TivoliVredenburg, Utrecht
10 jan 2016 Theater Heerlen, Heerlen
13 jan 2016 Het Concertgebouw, Amsterdam
14 jan 2016 Concertzaal, Tilburg
16 jan 2016 Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
17 jan 2016 Stadsgehoorzaal, Leiden
18 jan 2016 Nieuwe Luxor, Rotterdam
19 jan 2016 Theater De Spiegel, Zwolle