TOUR AMSTERDAM SINFONIETTA & LUDOVICO EINAUDI

op .

Amsterdam Sinfonietta credit Marco Borggreve KLEIN125Ieder jaar in januari maakt strijkorkest Amsterdam Sinfonietta een landelijke tournee onder de noemer ‘Breder dan klassiek’. In deze concertserie treedt het ensemble op met artiesten van buíten de klassieke wereld. De verschillende samenwerkingen leiden tot unieke kruisbestuivingen en sensationele optredens. Afgelopen januari speelde Amsterdam Sinfonietta met De Dijk negen uitverkochte zalen plat. Het live-album ‘Dijkers en Strijkers’ kwam binnen op nummer 1 in de Album Top 100: voor het orkest haar allereerste nummer 1 notering ooit. Voor de ‘Breder dan Klassiek’-tour van januari 2015 werkt Amsterdam Sinfonietta met de Italiaanse componist/pianist Ludovico Einaudi, bekend van zijn filmmuziek voor onder meer ‘Intouchables’. Samen zorgen ze voor een kruisbestuiving van klassieke muziek, introspectieve volksmuziek, popmuziek en minimalisme.

Op het programma staan zowel oudere stukken van Einaudi, bijvoorbeeld van zijn album ‘I Giorni’ (2001), als recenter werk,  van zijn laatste album ‘In A Time Lapse’ (2013). Ook vertolken Einaudi en Amsterdam Sinfonietta een van zijn composities uit de filmhit ‘Intouchables’. Daarnaast worden werken van onder meer J.S. Bach, Arvo Pärt en Bela Bartók, grote inspiratiebronnen van Einaudi, uitgevoerd.

De concerten in Utrecht, Amsterdam, Heerlen en Zwolle zijn reeds uitverkocht. Voor de overige concerten, in onder meer Rotterdam en Enschede, zijn nog kaarten beschikbaar.


Ludovico Einaudi
Hij begon met een studie compositie en piano aan het Conservatorium van Milaan. Einaudi won een prestigieuze studiebeurs voor het Tanglewood Music Festival en schreef avant-gardistische composities voor onder meer het Parijse Instituut IRCAM, de Scala in Milaan en het Lincoln Centre New York. Een prachtige carrière in de traditionele “klassiek-moderne muziek” lag voor hem in het verschiet. Maar tijdens zijn studie compositie bracht niemand minder dan Luciano Berio de jonge Einaudi in contact met verschillende muziekstijlen uit Afrika en Armenië maar ook met popmuziek. Einaudi raakte verwijderd van de traditionele klassieke muziek en in de ban van introspectieve volksmuziek, popmuziek en minimalisme. De laatste jaren componeert hij veel filmmuziek en –soundtracks: bijvoorbeeld de trailer van Black Swan en Einaudi schreef muziek voor de filmhit  Intouchables. Wereldwijd verkoopt hij de meest prestigieuze zalen razendsnel uit.

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta is al 25 jaar lang het enige professionele strijkorkest in Nederland. Het ensemble bestaat uit 22 strijkers en speelt onder leiding van de violiste Candida Thompson, artistiek leider sinds 2003. In de jaarlijkse serie ‘Breder dan klassiek’ staat kruisbestuiving tussen verschillende muzikale werelden centraal. Voor deze concertserie werkte het orkest eerder met onder meer Wende Snijders, Karin Bloemen, Bobbie McFerrin, Chick Corea en de meest recente editie (januari 2014) was met De Dijk.


CONCERTDATA
08 jan 2015 Utrecht, TivoliVredenburg UITVERKOCHT
09 jan 2015 Amsterdam, Het Concertgebouw UITVERKOCHT
10 jan 2015 Groningen, De Oosterpoort
11 jan 2015 Leiden, Stadsgehoorzaal Leiden UITVERKOCHT
12 jan 2015 Heerlen, Theater Heerlen UITVERKOCHT
14 jan 2015 Eindhoven, Muziekgebouw UITVERKOCHT
15 jan 2015 Tilburg, Concertzaal
16 jan 2015 Zwolle, Odeon De Spiegel UITVERKOCHT
17 jan 2015 Enschede, Muziekcentrum UITVERKOCHT
18 jan 2015 Rotterdam, Nieuwe Luxor Theater