Atanga Boom - debuutalbum

op .

Atanga Boom album cover 72dpiAtanga Boom bestaat uit een verzameling muzikanten met zeer diverse muzikale bagage. Jazzroots, popskills, traditionele muziek van over de hele wereld en opgedane podiumervaring bij onder meer Caro Emerald en La Boutique Fantastique, komen bij elkaar in deze band. Sinds de oprichting in 2012 speelde Atanga Boom in onder andere Paradiso en de North Sea Jazz Club en op Jazz in Duketown. Nu verschijnt het eigen materiaal op hun eerste CD. Op vrijdag 20 maart presenteert Atanga Boom het gelijknamige debuutalbum -een mix van world, jazz en Afrofunk- in Paradiso, Amsterdam. Bekijk hier de videoclip van de eerste single ‘Wuzz Gnawan’.

 

ATANGA BOOM
Atanga Boom is opgericht in 2012 door een zestal muzikanten met dezelfde passie voor groove, powerjazz en worldmusic. Daarvoor deden de leden al de nodige podiumervaring op door te spelen met onder meer Jose James, Joseph Bowie, Caro Emerald, Monsieur Dubois, Bernie’s Lounge en La Boutique Fantastique. De nieuwe band bleef niet onopgemerkt bij de podia; Atanga Boom heeft inmiddels gespeeld in onder meer Paradiso, de North Sea Jazz Club en Jazz in Duketown. Een aantal bandleden is als componist ook werkzaam in de theater-, dans- en filmwereld: voor onder andere het Scapino Ballet, de film ‘Ciel’ (te zien op het filmfestival Cannes) en voor EYE tijdens het “The Hitchcock 9” project.
Het geluid van Atanga Boom wordt sterk bepaald door de aanwezigheid van de tuba en de baritonsax. Twee lage blaasinstrumenten die het opnemen tegen de stuwende krachten van drums en percussie met opzwepende effecten van gitaar en toetsen die afwisselend rauw en geraffineerd uit de hoek komen. Dit instrumentale geweld wordt afgewisseld met vocale nummers, gezongen door percussionist Sarah van Impe.

DEBUUTALBUM
De plaat opent stevig met “Wuzz Gnawan”, een Marokkaanse Gnawa groove met daar overheen een scheurend Hammond orgel en rauwe gitaarlijnen. “Senhor Atanga” brengt een ode aan de naamgever van de band, gezongen over een Cubaans 12/8e ritme. Op “Simca 2000” gaat een batterij elektronische synth geluiden de strijd aan met de akoestische elementen in de band. Dan volgt een feature voor tuba, bariton en bongo: “Tubatanga”. De tweede vocale track “A Travessia” vertelt over de Orixas, de traditioneel West-Afrikaanse goden, en hun bezorgdheid over de wereld. In “Afrologic” vermengen bezwerende klanken van de bariton zich met hoekige ritmes van gitaar en percussie. In “Le Truc” staan op hypnotiserende wijze de gitaar, saxofoon en drums centraal. De volgende track “Boomtraum” laat een ontspannen groove horen. “Cash Converters”, een furieuze punk-track, stelt banken en multinationals aan de kaak. Vervolgens weer een opvallende combinatie in “Erase Your Head”, waarin de pandeiro (Braziliaanse tamboerijn) het opneemt tegen een overstuurde Fender Rhodes. “Tapeworm” begint met een lome afrobeat om dan over te gaan in een wilde overdrive. Op de laatste track “Catch” gaan bariton en toetsen een duel aan met elkaar.

LIVE
20-03    Paradiso, Amsterdam [+ DJ Jairzinho] CD-PRESENTATIE
21-03    Dizzy, Rotterdam [+ DJ Onno Paloma]
27-03    Rhythm Groove & Bass Festival, Gebr. De Nobel, Leiden
02-05    DJS, Dordrecht
21-06    Houtfestival, Haarlem

Sarah van Impe (percussie, vocals), Maarten Meddens (toetsen), Mark Tuinstra (gitaar),
Greg Smith (drums), Coen Kaldeway (baritonsax, fluit), Axel Schappert (tuba)

www.atangaboom.com